Čarobna gozba za sva osjetila: Donosimo 5 jesenskih recepata koji će zagrijati i nahraniti tijelo i dušu

Donosimo pet čarobnih recepata s bogatim jesenskim plodovima koji će hladne dane pretvoriti u užitak za sva čula.
Foto: Shutterstock

Jesen je stigla u svom punom sjaju - boje lišća prelijevaju se od zlatne do bakrene, a zrak je ispunjen mirisom svježeg kruha, pečenih kestena i zrelog voća. Na tržnicama i u vrtovima plodovi zovu svojim bogatstvom: sočne jabuke, kruške, bundeve, šljive i kesten, a svaki od njih nosi obećanje toplih i utješnih okusa.

Ovo je sezona kada se kuhinja pretvara u čarobni prostor u kojem se miješaju aroma začina, slatkoća jesenskih plodova i zemljani tonovi svježeg povrća. U nastavku donosimo neodoljivi jesenski meni, od predjela do deserta, koji će probuditi sva osjetila i unijeti duh jeseni za vaš stol.

1. Mirisna juha od kestena

Kesten je jedan od omiljenih jesenskih plodova, a možemo ga iskoristiti u brojnim ukusnim jelima, no rijetko što će vas u hladnim jesenskim danima tako dobro zagrijati kao mirisna juha od kestena.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g očišćenih kestena
  • 1,6 l povrtnog temeljca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 2 poriluka
  • 1 krumpir
  • 3 stapke celera
  • svježi korijen peršina
  • sol, papar
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje

Priprema:

Operite te nasjeckajte poriluk, stapke celera i korijen peršina. U međuvremenu ogulite kestene koje krupno narezane dodajte povrću koje ste popržili na malo maslinova ulja. Dodajte vodu i povrtni temeljac te kuhajte 30 minuta. Na polovici vremena kuhanja dodajte naribani krumpir te začinite solju i paprom. Kada je juha gotova, propasirajte je ili izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte vrhnje za kuhanje, kratko prokuhajte i poslužite.

2. Kremasta palenta s gljivama, kestenjem i sirom

Palenta, pura ili žganci... Pod kojim god imenom znate ovo jednostavno, a nutritivno bogato jelo, ono je odličan izbor za jesenske dane jer daje energiju, a zahtijeva minimalno vremena za pripremu.

Možete ga jesti uz razne slatke i slane dodatke, a kad ga obogatite jesenskim plodovima, uz malo truda može se pretvoriti u pravu gurmansku poslasticu.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g šampinjona
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi
  • 100 g kuhanog kestena
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 100 g palente
  • 30 g maslaca
  • 25 g parmezana
  • 100 g tvrdog sira

Priprema:

Šampinjone popržite oko tri minute, uz povremeno miješanje. Smanjite vatru na srednju i dodaje ulje, češnjak, ružmarin i kestenje. Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok ne zamiriše. Dodajte žlicu vode i poklopite te ostavite da se ohladi 10 minuta.

Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli i pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, ulijte palentu uz miješanje i kuhajte 5-8 minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne i odvoji od stijenki posude. Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite smjesu s gljivama, zatim je žlicom prelijte preko palente, sa sokom koji je ostao u tavi.

3. Bundeva zapečena sa sirom

Još jedna ukusna i svestrana jesenska namirnica je bundeva koja svojim prirodnim slatkastim okusom i kremastom teskturom obogaćuje juhe, variva i pečena jela. Osim toga, prepuna je vitamina, minerala i antioksidansa koji jačaju imunitet i donose toplinu tijelu u hladnijim mjesecima.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • prstohvat kajenskog papra
  • 1 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1 1/2 velike bundeve oguljene i tanko narezane
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1 1/2 žličice suhe kadulje
  • 1 šalica ribanog sira

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Posudu za pečenje namažite maslacem. U zdjeli pomiješajte češnjak u prahu i kajenski papar s vrhnjem za kuhanje. Polovicu nasjeckane bundeve posložite u posudu za pečenje tako da se malo preklapaju te pospite solju i paprom. Pospite 1/4 šalice parmezana i 3/4 žličice mljevene kadulje. Posložite ostatak bundeve i ponovno posolite i popaprite. Smjesu od kiselog vrhnja prelijte preko tikvica i pospite preostalom kaduljom. Pokrijte folijom i pecite dok tikvice ne omekšaju, oko 55 minuta. Skinuti foliju i posuti sirom i ostatkom parmezana. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi, a vrhovi ne porumene, 6 do 10 minuta.

4. Torta od kestena i čokolade bez brašna

Mirisne kestene rado jedemo u slanim jelima, ali odlučite li ga zasladiti, ni tu ne možete promašiti. Torta od čokolade, kestena i ružmarina, bez brašna, idealan je omjer između baršunastog kestena i bogate kremaste čokolade, a za njenu pripremu trebat će vam manje od sat vremena.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

• maslac, omekšali
• 500 g zaslađenog kesten pirea
• 4 velika jaja
• 75 g mljevenih badema
• 40 g kakaa u prahu, prosijanog
• 4 grančice lišća ružmarina, plus još za ukras
• šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Pire od kestena ulijte u veliku zdjelu za miješanje. Žumanjke lagano izlupajte vilicom pa ih dodati u pire. Dodajte mljevene bademe, kakao i dobro promiješajte. Listiće ružmarina grubo nasjeckajte, dodajte u tijesto i miješajte dok se dobro ne sjedini.
U drugoj zdjeli umutite bjelanjke dok se ne stvore čvrsti snijeg, a zatim ih umiješajte u čokoladnu smjesu. Izlijte u pripremljeni kalup za torte i pospite s nekoliko grančica ružmarina.

Pecite 40-45 minuta dok čačkalica ne izađe suha. Ostavite da se ohladi u plehu, pa preokrenite. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

5. Najukusnija krema od kestena s vanilijom i čokoladom

Kesten pire jedna je od omiljenih jesenskih poslastica za sve generacije, a iako je ukusna i sama za sebe, obogatite li je vanilijom pretvorit će se u pravu deliciju u kojoj će vaša nepca zaista uživati.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

• 250 oguljenih kestena
• 350 ml mlijeka
• 100 g šećera u prahu
• 1 mahuna vanilije
• 1 žlica kakaa (najbolje kvalitete)
• 250 g slatkog vrhnja

Priprema:

Oguljene kestene stavite u posudu, potom dodajte mlijeko, vaniliju i kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite ih u cjedilu, uklonite mahunu vanilije pa kestene izmiksajte sa šećerom i 1 žlicom vrhnja. Dodajte kakao. Istucite slatko vrhnje i dodajte ga kestenima. Kremu od kestena raspodijelite u posudice i poslužite.