Zdrav ego

U astrologiji vatra simbolizira ego, snagu osobnosti, vizionarski duh, preobražaj. Vatra predstavlja vitalnost i životnu snagu, radost, temperament i strasti, nadu, romansu, dramu, strast za stvaranjem…

U suvremenoj self-help literaturi ponekad se pojam ega tumači u negativnim konotacijama. Treba ga obuzdati, suspregnuti, nadvladati, naučiti poniznosti i još mnogo toga. U takvim se tumačenjima ego tretira poput loše osobine, nezdrave navike. No to nije tako. Ego je pojam nastao u psihologiji, koji opisuje neophodnu strukturu osobnosti. Bez ega ne bismo se mogli razvijati kao posebna jedinka, neponovljiva i jedinstvena.

Kada obratimo pozornost na glagole koji opisuju što bismo sve „morali“ raditi s vlastitim egom, uočit ćemo kako ti glagoli opisuju potrebu da se ego stavi pod kontrolu. Zdrav ego funkcionira unutar određenih granica, a ako ga zamislimo kao vatru, onda se možemo složiti s time da vatri ne smijemo dopustiti neobuzdano širenje.

Stara izreka kaže da je vatra dobar sluga, a loš gospodar. Stoga se pažljivim održavanjem unutarnje vatre koja će snažno gorjeti, ali se neće oteti kontroli možemo osnažiti i mijenjati, na zdrav način razvijati ego. Svjetlost vatre obasjava viziju života koju želimo ostvariti za sebe. Toplina vatre održava srdačne odnose s drugima. Zdrav ego daje nam čvrst osjećaj samopouzdanja i sigurnosti.

No ponekad se dogodi da u sjaju vlastite svjetlosti, zaslijepljena vlastitim svjetlom, osoba možda ne vidi dobro one oko sebe, što može objasniti čestu zamjerku vatrenim osobnostima: usmjerenost na sebe, sebičnost, nadmenost, oholost. Impulzivnost vatrenih osobnosti može povrijediti druge ljude jer će vatra, kad izmakne kontroli, izazvati opekline, ponekad buknuti neobuzdanim bijesom, iza sebe ostaviti spaljenu zemlju.

Osobni razvoj

Jedno od najvažnijih svojstava vatre je njena sposobnost da preobražava. Sve čega se vatra dohvati sagorjet će. U procesu sagorijevanja jedna se tvar ili energija preobražava u neku drugu tvar ili energiju. Tvar poput drva sagorjet će u energiju topline i svjetlosti. Uz pomoć vatre sirovu hranu možemo skuhati ili ispeći u nešto jestivije, probavljivije i ukusnije.

U psihološkom smislu, sve događaje i doživljaje, sve izazove koje svladamo transformiramo u osobno iskustvo i mudrost. U tom procesu možemo transformirati svoje nepoželjne osobine, stara uvjerenja i navike, svoj ego u bolju verziju sebe. Vatra je nužna da bismo se mijenjali te na kreativne načine sami sebe razvijali. Radom na sebi kultiviramo vatre svoga bića, razvijamo velikodušnost, hrabrost, srčanost kojom se borimo za one koji to ne mogu sami, za pravednost i bezuvjetnu ljubav.

U astrologiji je Sunce vladar znaka Lava, a s arhetipskom energijom Lava povezano je srce. U srcu gore vatre strasti i ljubavi, a mnoge nas duhovne i religijske tradicije podučavaju da u našem srcu uvijek gori božanska iskra, iskra života! To je dar koji treba pomno čuvati, s poštovanjem i sviješću da ga trebamo na najbolji mogući način dijeliti s drugima.

Ovan, Lav, Strijelac – strast za životom

U vama snažno plamti strast za životom koju hrabro slijedite. Svoju vatru hranite spremnošću i snagom da svladate svaki izazov. Snaga vatre odražava se u vitalnom tijelu, umu i vizijama o životu kakav želite živjeti.

Vatreni temperament daje vam osjećaj da ste posebni i kako vaš život ima posebnu svrhu. Stoga želite biti najbolji u onom što radite i osvajati nova područja, napraviti nešto jedinstveno od svog života. Vaš bi unutarnji nemir mogao biti pojačan, pa i vi poput vatre plamsate, stalno ste u pokretu, uvijek u potrazi za svim vrstama novih iskustava.

Uz naglašenu vatru razvija se ponos, samosvijest, a svako iskustvo znate kreativno iskoristiti da biste razvijali sebe. Spontani ste, uz izravan pristup životu, no zbog ponekad pretjeranog ponosa izbjegavate tražiti pomoć drugih. Vaša vatra drugima daje poticaj, vodstvo i nadahnuće. Snažnu vatru treba dobro kontrolirati jer se u vama izmjenjuju buktinje strasti s provalama ljutnje, poput ljetnih oluja brzo planu munjama i gromovima, no isto se tako brzo smire.

Preobražaj ega

Vatre vašeg bića upotrijebite da biste preobrazili svoj ego, sagorjeli sve osobine koje smatrate nepoželjnima. U preobražaju ega nastaje prava ljubav prema sebi. Kad prihvatite sebe, razvijete samosvijest i na zdravim temeljima ega učvrstite samopouzdanje, nastaje svijest o drugima. Iz prihvaćanja sebe lakše je prihvatiti druge, davati ljubav. Uz spoznaju da niste bolji od drugih, nego jednostavno drugačiji, jedinstveni, svoji, baš kao što su to i drugi ljudi, nastaju tolerancija, poniznost i zahvalnost na daru života. Vaša karizma postaje još snažnija.

Blizanci, Vaga, Vodenjak – svjetlost spoznaje

Vatra vašeg bića hrani se intelektualnom hranom i društvenim kontaktima. Snaga ideja, znanje, razumijevanje svijeta koji vas okružuje održavaju vašu vitalnost i vode preobražajnim procesima.

Vaš je ego satkan od uvjerenja, sposobnosti da učite i izrazite svoje ideje, da ih podijelite s drugima. Snaga vaše unutarnje vatre je u svjetlosti spoznaje. Da bi ta svjetlost bila što blistavija, potrebni su znatiželja, otvoren um, intenzivna komunikacija s drugim ljudima, s idejama i tajnama ovoga svijeta.

Vaš snažan um slobodan je, u njemu nastaju čitavi novi svjetovi, originalne ideje. Uporno slijedite svjetlost spoznaje da biste prepoznali svoje mjesto u svijetu. Vaša svjetlost spoznaje je sjajna, no može joj nedostajati toplina. U društvenim kontaktima vaša svjetlost sjaji znanjem, zabavni ste, duhoviti, šarmantni, pravi erudit, no često uza sve to ostaje i dojam da ste nekako distancirani.

O osjećajima znate gotovo sve, možete o njima nadugačko razgovarati, no niste sigurni kako im se stvarno prepustiti. To može biti nezgodno u intimnim odnosima jer vam se nije lako prepustiti doživljaju dubokih osjećaja.

Preobražaj uma

Preobražajno svojstvo vatre vašim će idejama pomoći da postanu jednostavnije, ostvarivije, manje apstraktne i utopijske. Vatra vašeg bića može zagrijati prohladni zrak znanja i distanciranosti te mu dodati toplinu suosjećanja i spontanost emotivnog izričaja. Svoj ego možete učvrstiti intelektualnim štitom znanja, no samo će mu preobražajno svojstvo vatre pomoći da postigne spoznaju kako život nije simetričan, uredno posložen i obrazložen znanjem, nego poput vatre živo pulsira svojim nelogičnostima i nesavršenostima.

Rak, Škorpion, Ribe – snaga ljubavi

Vatra vašeg bića hrani se osjećajima, a najviše od svega osjećajem ljubavi. Gladni ste ljubavi, u stalnoj potrazi za emotivnom sigurnošću. Voljeti i biti voljen, davati i primati, prirodni je tok energije koji čuva vašu unutarnju vatru. Ako se on prekine, možete se naći u situaciji da se samo dajete drugima ne hraneći vlastitu vatru. S druge strane, možete se naći u situaciji kad vaša unutarnja vatra samo tinja jer, nesigurni u sebe i svoje vrijednosti, mislite da nemate što ponuditi drugima.

Glavna osobina osjećaja njihova je stalna promjenjivost, a to je istovremeno i osobina vatre. Stalno se gibaju, ne miruju, žele se širiti, baš kao i vatra. Može vam se činiti da u sebi teško pronalazite čvrsto uporište, ponekad se teško kontrolirate i mnogi će za vas reći da imate poseban temperament. Ponekad se događa da su vaši osjećaji presnažni pa poput vatre koja se nekontrolirano širi i vi možete emotivno gušiti druge svojim očekivanjima ili ljubomorom.

Koristeći odmjereno vatru svog bića, m, ožete razviti snagu ljubavi koja ne postavlja zahtjeve, koja ne očekuje ništa posebno, nego samo zahvalno prima, nesebično se daje i bezuvjetno podržava ljubav.

Preobražaj srca

Vatra vašeg bića pomaže vam da u sebi sagorite sve osjećaje što vas opterećuju, čine nesigurnima, prestrašenima, koji su na bilo koji način negativni. Poput feniksa, možete se ponovo uzdignuti iz pepela svih emotivnih povreda, nesretnih veza, neuzvraćene ljubavi, nesigurnosti i svega što vaše srce tišti. Preobražaj srca znači nastaniti u njemu samo toplinu, svjetlost i ljubav.

Bik, Djevica, Jarac – čuvar plamena

Vatra vašeg bića strogo je kontrolirana, dobro održavana i mogli bismo je usporediti s toplinom kućnog ognjišta na kojemu se održava svakodnevni život. Svojom će postojanom energijom unutarnja vatra snažiti vaše fizičko tijelo i vašu mirnu odlučnost, snagu volje. Mirno će, možda ne uvijek zamjetno, grijati postojanom toplinom sve one koje volite te osvjetljavati put prema ciljevima.

Čini se da znate kako najbolje iskoristiti snagu vatre. Vaše vizije života su realistične, strast i ljubav koristite kao pogonsko gorivo koje vas pouzdano vodi željenom cilju, u ljubavi, poslu, održavanju stabilnog obiteljskog života, stvaranju sigurnosti. Svjetlost spoznaje podržava vas u razumijevanju toga kako funkcionira stvarnost.

Rijetko kad će se u vama razbuktati ljutnja ili vatra otrgnuti kontroli. No, ono što ponekad vašoj vatri može zaprijetiti i dovesti je do stanja slabašnog tinjanja je nevoljkost da se spontano upustite u promjene, prihvatite izazove i prilike, a da o njima prethodno niste danima razmišljali i pažljivo pripremali teren čekajući savršeni trenutak. Vatra je nemirna i spontana, donosi promjenu, a vaša zemljana narav osjeća se sigurno kad ima kontrolu jer se duboko u sebi zapravo boji promjene.

Preobrazba navika

Iskoristite snagu vatre da ne biste potonuli u rutinu, jednoličnost i dosadu svakodnevnih navika i pravila. Bit života je u promjenama koje vode razvoju. Premda su pravila, red, navike i rutina korisni u održavanju života i ostvarenju praktičnih ciljeva, u nekom trenutku mogu početi gušiti vitalnost, sputati život. Stoga vam vatra pomaže preobraziti vezanost za stvari, ljude i navike, sagorjeti sporost, tromost i letargiju te otvoriti nove putove vašeg razvoja.