Retrogradni Neptun događa se svake godine, a traje otprilike pola godine. Neptun je planet iluzija, snova i fantazija, a kada krene retrogradno, gubi svoju moć — što znači da će se raspasti svaka iluzija koju smo imali, ostavljajući nas s više jasnoće do kraja godine. Ovaj će nam period zapravo omogućiti da skinemo ružičaste naočale koje smo nosili prvu polovicu godine i potaknuti da stvarno napravimo promjene tamo gdje su potrebne.

'Dok se Neptunov utjecaj smanjuje na nebu, mogla bi nas dočekati provjera stvarnosti. Gdje su naše iluzije pomutile našu prosudbu ili put naprijed? Ovo je moćno vrijeme da postanete realni, razmislite o svojim snovima za budućnost i odmaknete se od sanjarenja', kaže astrologinja Stephanie Campos za Refinery29.

Evo koja će 4 horoskopska znaka posebno osjetiti retrogradni Neptun: 

Blizanci
Pred Blizancima su veliki snovi o budućnosti, ali ne trebaju žuriti jer je ovo period idealan za razmišljanje. Mogli biste dobiti upozorenja kada je riječ o ciljevima u vašoj karijeri. Ako ste bili opušteni, zvijezde vas potiču da se fokusirate na pravi način planiranja i obavljanja aktivnosti. Iako Neptun može potaknuti sanjarenje, potrebna vam je doza praktičnosti. Čak i ako rezultati ne dolaze brzo, budite uporni. Zapamtite da strpljivi pobjeđuju.

Rak
Ovo je period koji vam može puno reći o vašem rastu i razvoju. Izdržali ste dosta toga, a vaši uspjesi o tome i govore. Neptun vas navodi da budete povezaniji s ljudima kroz svoja iskustva. Potrebna vam je ljubav i podrška drugih da biste prešli na sljedeću razinu. Odbacite stariju verziju sebe i prihvatite novu koja će vam donijeti mnogo sreće i ljubavi prema sebi. 

Djevica
Ako su vas ljudi u prethodnom periodu lagali, sada ćete to saznati. Otkrit ćete pravu sliku o partneru ako se u ovom periodu fokusirate na traženje istine. U narednim mjesecima potrudit ćete se da više cijenite sebe i donosite bolje izbore u prijateljstvima i romantičnim vezama. Za one koji su u ozbiljnoj vezi - stvari mogu biti samo bolje, a veza će biti ojačana.

Škorpion
Vodeni znakovi su ove sezone doživjeli svoj puni potencijal i moć. Vi se razvijate i transformirate u ovom periodu, a Neptun i Saturn će vam donijeti priliku da uspostavite čvršće romantične veze. Bit ćete u skladu sa svime što vam donosi blagostanje. Ovaj period je povoljan za analizu i razmišljanje, ali nikako za donošenje važnih odluka. Postoji neustrašivost i hrabrost kod vas, a kreativnost i sloboda će vam pomoći da stignete gdje želite.