Posao naš svagdašnji u velikoj nam mjeri određuje život. Posvećujemo mu veći dio dana i mnogo misli, čak i izvan radnog vremena. On je izvor prihoda kojim osiguravamo egzistenciju, a određuje i naš društveni položaj. S njim dolaze i određena očekivanja, pa se svojim navikama, odijevanjem i vrijednostima koje usvajamo gotovo neprimjetno oblikujemo prema poslu koji radimo.

Prave potrebe

U svakodnevnoj borbi za opstanak mnogi nisu zadovoljni poslom, ali ipak su sretni što ga imaju. Čini se da je mnogima potreba da kroz posao ispune stvaralačke i intelektualne potrebe, da ostvare sami sebe, teško dostižan ideal. Možda smo već zaboravili koji su nas snovi, želje i potrebe doveli do onoga čime se bavimo. Stvarnost nam je u međuvremenu pokazala i ono što nismo znali ili željeli vidjeti kad smo imali priliku birati svoj put.

Ipak, uvijek postoji način da posao učinimo boljim i ispunjenijim. Astrologija nam može pomoći u prepoznavanju pravih potreba, kao i u tome da ih pokušamo ispuniti na radnome mjestu. Nekome je važna komunikacija, nekome status, nekome pohvala, a nekome kreativnost. Jednima će biti dovoljna posuda s bujnim zelenilom kako bi živnuli, dok će drugima vlastiti ured s vratima koja mogu zatvoriti udvostručiti kreativnost. Što vam je u poslu važno, kakvo radno okruženje može uljepšati vaš poslovni život, tko s kim najbolje surađuje i još mnogo toga, mogu vam otkriti zvijezde!

žena posao 3
Mare Milin žena posao 3
Zemljani znakovi

Bik, Djevica i Jarac te svi oni koji u svom horoskopu imaju naglašene zemljane znakove dobro se snalaze u formalnim situacijama i uredskim poslovima. Sjedilački način rada nije im odbojan jer njihova strpljiva narav voli poznato okruženje koje može kontrolirati. Strpljivo će napredovati korak po korak kroz složene hijerarhije i radne procedure koje bi se mnogima učinile dosadnima. Dobro su organizirani i kod njih ćete uvijek naći sve što vam nedostaje, od spajalice do arhiviranog dokumenta koji ste zagubili.

U poslu im je važna dobra organizacija, poštuju pravila i nadređene. Pravila znače sigurnost i olakšavaju prepoznavanje onoga što može unaprijediti karijeru. Pripadnici zemljanih znakova praktični su, odgovorni i ambiciozni. Nadaju se šefovskome mjestu i spremni su marljivo raditi kako bi ga zaslužili. Odlično poznaju vlastite vrijednosti i znaju se pobrinuti da budu primjereno plaćeni za to što rade.

U radnom prostoru pripadnika zemljanih znakova prevladava udobnost. Radno im mjesto uljepšavaju sitnice, od ukrasne šalice za kavu, obiteljske fotografije i neizostavne biljke, do pažljivo odabrane uredske opreme koja odražava poslovni status. Kad imaju osobito težak dan na poslu, mogu se utješiti kratkom šetnjom po parku ili čokoladom. Ne posustaju pred poslovnim burama i neprilikama jer znaju da su sve napravili kako treba i da će, prije ili poslije, njihove kvalitete doći do punog izražaja.

Jarac je skroman suradnik, ali strog šef. Zahtjevan je prema sebi i prema drugima, pomalo nepovjerljiv, ali pravedan.
Djevica se neće boriti za šefovsko mjesto, ali će rado naglasiti svoju stručnost. Sretna je ako se uspije nametnuti kao ekspert u svom području. Vrlo je zahtjevna kao šef i može biti pretjerano kritična prema suradnicima.
Bik je samouvjeren i vrlo pouzdan u poslu. Ne dopušta da ga šef gnjavi, a sam teži šefovskome mjestu jer zna da je dobar u onome što radi.

Zemljani znakovi najbolje surađuju s vodenima. Najviše ih zbunjuju i ljute pripadnici vatrenih znakova jer njihovo vizionarstvo smatraju nepraktičnim.

žena posao 4
Mare Milin žena posao 4
Zračni znakovi

Blizanci, Vaga i Vodenjak vole mijenjati radnu sredinu. Rado biraju poslove u kojima rade s ljudima te traže pokretljivost, putovanja i raznolikost. Uvijek ista radna sredina i jednoličan uredski život mogu ih obeshrabriti. Ne mare za hijerarhiju, ali uvijek dobro znaju što se događa na poslu. Pravo su vrelo podataka, izvanredni u prezentacijama, prodaji, pisanju. Izvrsni su u planiranju i razvoju poslovnih strategija, no zbog brzine, katkad su malo površni. Spretni u poslu, nisu uvijek svjesni svojih vrijednosti i pomalo su nespretni kad se trebaju izboriti za sebe, odnosno osigurati bolje uvjete rada ili veću plaću.

Pravila ih žuljaju poput tijesnih cipela pa će ih često pokušati zaobići. Šarmom će se izvući iz nevolje. Omiljeni su zbog druželjubivosti i vedrine. Mudar će im šef dati slobodne ruke i zažmiriti na neobične načine kojima postižu rezultate. Zračni znakovi dobri su šefovi koje suradnici vole jer nisu strogi ni sitničavi. Vjeruju u prijateljski odnos i suradnicima ukazuju povjerenje.

Pripadnici zračnih znakova od radnog mjesta ne stvaraju dom. Na njihovu stolu rijetko će se naći teglica s cvijećem, ali imat će nekoliko mobitela i najbrži pristup internetu. Njihova je zbirka posjetnica najbogatija. Usrećuje ih i službeni automobil, kao i svaka prilika za poslovnu edukaciju.

Vaga teži šefovskome mjestu jer joj je važan društveni status. Kao šef, Vaga je uviđavna i objektivna, ali pomalo suzdržana pa će stvoriti čvrstu granicu između sebe i suradnika.
Vodenjak voli samostalne poslove i mrzi rutinu. Nerado radi za druge, ali lako surađuje s ljudima. Ako već mora postati dio nekog sustava, učinit će sve kako bi stvorio uvjete rada koji mu daju više slobode.
Blizanci će često mijenjati poslove, ali su brzi, spretni i uspješni u onome što rade. Dva koraka ispred svih jure u nove izazove.  

Zračni znakovi odlično surađuju s vatrenima. Mogu mnogo naučiti od zemljanih, osobito kako se izboriti za zasluženu plaću.PageBreak

žena posao 2
Mare Milin žena posao 2
Vatreni znakovi

Ovan, Lav i Strijelac vrlo su samostalni u poslu. Cijene svoju neovisnost i ne daju se lako zarobiti. Stoga teže privatnom poduzetništvu ili šefovskim položajima, gdje do izražaja dolazi njihova inicijativa i sposobnost donošenja odluka. Oni su vizionari koji druge znaju povesti prema cilju, no rado drugima prepuštaju da odrade njihove zamisli. Vatreni znakovi uvijek imaju puno ideja, ali im nedostaje strpljivost kojom bi ih ostvarili. Nemirni su, pa vole poslove koji nisu vezani uz ured. Rado se kreću i putuju, ne boje se fizičkih poslova. Štoviše, nije im teško prihvatiti se svakog posla koji im daje mogućnost da steknu iskustvo i nauče nešto o životu. Vole se natjecati i pokazivati statusne simbole.

Kao suradnicima nedostaje im više strpljenja, vole se dokazivati pa ih šefovi mogu doživjeti kao prijetnju. Koriste svaku priliku kako bi se dokazali i nametnuli svoje mišljenje pa ih se plahi kolege pomalo boje. Ipak, srčano brane nepravedno optužene i hrabro se bore ne samo za sebe nego i za druge. Samouvjereni su i znaju cijeniti svoje vrijednosti, pa im nije problem pobrinuti se za povišicu ili bolje radne uvjete.

Ne bave se previše uređenjem svojega radnog prostora, ali im je iznimno važno da se u svakoj prilici istakne njihova titula. Iznimno vole pohvale i najviše ih usrećuje i motivira priznanje za rad. Kao šefovi znaju motivirati suradnike, no spremni su i na timski rad dokle god se zna tko je glavni.

Ovan teži privatnoj inicijativi jer mu ona osigurava dovoljno neovisnosti i slobode. Pati zatvoren u uredu, no motivira ga uspon na hijerarhijskoj ljestvici koji donosi više slobode u odlučivanju i više djelovanja.
Lav voli istaknuti svoj autoritet. Velikodušan je prema svima koji ga poštuju i ukazuju mu povjerenje.
Strijelac je dinamičan i pokretljiv, veliki je vizionar. Njegove su ideje uvijek veličanstvene, a suradnike osvaja optimizmom. Vedar kao suradnik, tolerantan kao šef, lako će se snaći u svakoj radnoj sredini.

Vatreni znakovi najbolje surađuju sa zračnima. Zajedno mogu pokrenuti svijet! No potrebna im je upornost zemljanih znakova koji mogu ostvariti njihove vizije. Ta suradnja ne prolazi bez napetosti jer vatreni znakovi potajno smatraju zemljane sitničavima i pretjerano kritičnima. S vodenima su oprezni jer katkad ne razumiju jedni druge.

žena posao 1
Mare Milin žena posao 1
Vodeni znakovi

Rak, Škorpion i Ribe imaju vrlo osjetljive antene kojima upijaju vibracije iz okoline. U poslu, kao i u životu, vode ih osjećaji. Ako odaberu kreativne poslove ili poslove u kojima mogu pomoći drugima, brinuti se za druge ili ispravljati nepravde, njihovi će osjećaji poteći u pravom smjeru i posao će im donijeti zadovoljstvo.

Zahvaljujući intuiciji lako prepoznaju raspoloženja nadređenih, suradnika ili klijenata. Ako slušaju svoj unutarnji glas, lako surađuju, uvjerljivo pregovaraju i uvijek prepoznaju prave prilike. Budući da su osjetljivi na brojne vanjske utjecaje, lako dožive stres i umaraju se više od ostalih. Teško im pada rad u uredima otvorenog tipa ili u situacijama u kojima se ne mogu izolirati. Potrebno im je mirno radno okruženje, vlastiti ured, prostor koji je zaštićen od previše vanjskih utjecaja.

Ipak, poput vode koja uvijek pronađe put kojim će teći prema naprijed, tako i pripadnici vodenih znakova, prije ili poslije, pronalaze ono što im odgovara. Nerado mijenjaju poslove, a odgovara im poznata sredina koja ih podsjeća na sigurnost doma. Njihov radni prostor zrači toplinom i mirom. Tu će se zasigurno naći biljke, a najsretniji su ako mogu dovesti i kućnog ljubimca.

Vodeni znakovi mogu biti hiroviti suradnici. Prvi naslućuju moguće probleme i pritom mijenjaju raspoloženje dok drugima još nije jasno što se zbiva. Kao šefovi zbunjuju suradnike. Katkad pogreške mirno praštaju, a katkad se neočekivano obrušavaju zbog sitnice.

Rak i Škorpion žele šefovski položaj. Raku je važna sigurnost pa će ambiciozno raditi. Škorpion želi imati kontrolu i ne voli drugima polagati račune. Odlično se snalazi u igrama moći i pregovorima. Prilagodljive, snalažljive i maštovite Ribe vole neformalna okruženja, ne privlači ih položaj, nego sloboda djelovanja.

Vodeni znakovi odlično se dopunjuju sa zemljanima. Zračnim znakovima zavide na prividnoj lakoći kojom prihvaćaju obveze, a vatreni ih znakovi katkad plaše, a katkad zbunjuju svojom izravnošću.