Viši i niži aspekt želje za slobodom

Želja za slobodom stvarat će zbunjenost u njenom izražavanju. Netko će je tražiti kroz slobodne veze, netko će je htjeti izraziti kroz komunikaciju, a netko kroz samu aktivnost. Uglavnom, želja za slobodom poticat će nas na različite aktivnosti. Ovo je dobar aspekt i s intelektualnog stajališta, daruje diplomatsko umijeće, otvorenost prema novim idejama, originalnost i spremnost u prihvaćanju novina.

Također će biti naglašeno tehničko ili intelektualno stvaralaštvo te privučenost novim znanostima. Može se pojačati i društveni život, kao i stvaranje prijateljstava.

Niži aspekt ovog tranzita donosi ekscentričan duh i preljube, pa pripazite na ego. U ljubavi će vam više odgovarati komunikacija u kojoj ćete moći izražavati altruistična i humana uvjerenja i raspravljati o društvenim pitanjima nego izražavanje najdubljih emocija u ljubavi. Dakle, prije ljubavi bit će važnije prijateljstvo i komunikacija.

Konjunkcija Marsa i Saturna: jedna noga na gasu, druga na kočnici

Od 20. veljače započela je konjunkcija Marsa i Saturna u Škorpionu. To je jedan od najznačajnijih događaja u vedskoj astrologiji za 2016. godinu. Kao dva velika malefika ili zloćudne planete u vedskoj astrologiji, Mars i Saturn zajedno predstavljaju vožnju s jednom nogom na gasu a drugom na kočnici istovremeno. Mars i Saturn predstavljaju spoj vatre i leda koji se sudaraju.

Mars (ili Mangal) vruć je planet agresije, ambicije, natjecanja, akcije i sukoba. Saturn (ili Shani) hladan je planet opstrukcije, izazova, discipline, odgovornosti, teškog rada i nedaća. Mars predstavlja braću i sestre, a Saturn označava sve podređene. Dakle, mogući su problemi s braćom i sestrama. Bitka se vodi u znaku Škorpiona u kojem vlada posesivnost, ali i neustrašivost. Škorpion može predstavljati transformaciju kroz krizu koja se već događa globalno.

Kako se zaštititi od tog utjecaja?

U jyotishu, planet koji se nalazi u kući u vlastitom znaku štiti pitanja koja se odnose na ono što znak predstavlja, u ovom slučaju što predstavlja Škorpion. Mars voli biti smion dok je Saturn oprezan. Mars voli biti glavni dok Saturn ne želi reći što će učiniti. Mars je nagao, Saturn je strateg. Mars se inače u znaku zadržava šest tjedana, no ovaj će put čak sedam mjeseci boraviti u Škorpionu.

Mars i Saturn stvaraju odlučnost da se stvari dogode, pa će biti u porastu kronični zdravstveni problemi.

Što možemo učiniti da se obranimo od ovog utjecaja?

–  Oduprite se iskušenju da mislite da ste u svemu u pravu

 – Budite otvoreni za različite stavove

 – Ne gurajte prejako svoje mišljenje, shvatite da i drugi imaju čime pridonijeti

 – Postavite realne rokove

 – Nemojte se iscrpljivati

 – Pazite na zdravlje, od kroničnih bolesti do reproduktivnih organa koji sada mogu biti više ugroženi

 – Idealno bi bilo izbjegavati sukobe, ali ako morate sudjelovati, odaberite svoje bitke

 – Odaberite srednji put, a ne ekstremni

 – Budite oprezni u izboru riječi i aktivnosti

Post, vrtlarenje, molitva, mantra

Indijska tradicija preporučuje štovanje Hanumana (bidja mantra: Bhreem Hanumate) i Ganesha (Om gam Ganapatye namah), pogotovo utorkom (Mars) i subotom (Saturn). Također, preporučuje se mantra za Mars i Saturn, kao i post utorkom i subotom.

Saturn predstavlja krv i mišićno tkivo. Prema ajurvedi, osjećat ćete veću potrebu za aktivnošću. Budite oprezni zbog opasnosti od ozljeda koje mogu doći iz nemara. Ako možete, posvetite se zemlji. Ako nemate vrt, planinarenje i hodanje prirodom ovih sedam mjeseci bit će dobro za Mars, a za Saturn su dobre vježbe disanja. Ipak, forsiranje može stvoriti poremećaj pitte (Mars) i vate (Saturn) kod prevelikog razmišljanja izazvanog emocijom straha.

Mars i Saturn u konjunkciji su od 20. veljače do 17. rujna 2016.

Ožujak će donijeti veliku želju za slobodom, kao i jaču borbu za njeno ostvarivanje. Budite u toj slobodi konstruktivni, a manje buntovni.