Što je biofilni dizajn?

1. Prozori u svijet. U domu treba omogućiti prodor obilja svježeg zraka i dnevnog svjetla pomoću brojnih prozora, svjetlarnika i vrata da bismo se spojili s vanjskim prostorom. Kroz otvorene prozore, također, možemo čuti i zvukove iz prirode – kišu, vjetar, ptičji pjev – koji nas spajaju s godišnjim dobima i vremenskim prilikama. Stoga, neka prozori u vašem domu što češće budu otvoreni!

2. Igra svjetla i sjene. Obilje je dokaza da smo zdraviji kad je naš bioritam u ravnoteži i ako nam je dostupno dnevno svjetlo koje to podržava. Intuitivno znamo koliko je sati prateći igre sjena po prostoriji i instinktivno se okupljamo na mjestima gdje ima više sunčeve svjetlosti. Razmislite u kojem kutku ili u kojoj sobi možete stvoriti ugodno mjesto za druženje okupano suncem.

3. Granica između interijera i eksterijera. Čak i ako imate vrlo malo dvorište, trijem ili terasu, možete oživjeti boravak na otvorenome. U gotovo svakom podneblju vanjske je prostore moguće koristiti kao funkcionalne radne sobe ili dnevne boravke, barem nekoliko mjeseci godišnje. Provodeći više vremena na otvorenome, osjećat ćete se više stopljeni s prirodom.

4. Neukrotive teksture. Prečesto su naši stambeni prostori sterilni, bez zrnca divljine. Unesite u svoj dom što više prirodnih materijala, poput drva, kamena, vune, bambusa – onih koji su što manje obrađeni jer će različite teksture i uzorci potaknuti raznolikost osjetilnih iskustava koje doživljavamo u prirodi.

5. Svi oblici prirode. Danas u arhitekturi većinom dominiraju oblici ravnih linija i pravih kutova. S obzirom na to da svaki dom ne može biti inspiriran oblicima iz prirode, možemo iskoristiti brojne motive i oblike iz prirode kao dekorativne detalje uz koje ćemo osjećati veću bliskost s lokacijom ili područjem u kojem živimo, koristeći autohtono bilje, grane, školjke, fontane...

6. U duhu lokacije. Zbog globalne ekonomije i dostupnosti raznolikih materijala i proizvoda bilo gdje u svijetu, naši su domovi izgubili dojam pripadnosti – više ne odišu lokalnim materijalima i ne reflektiraju naše podneblje i kulturu. Bilo da živite tik uz more ili blizu šume, pokušajte pojmiti karakter te lokacije i koristiti ga kao nit vodilju.

7. Varijacije boja. Priroda nije monotona, ona nudi prostranstva – od livada i gustih šuma do planinskih vrhunaca. Imitirajući prirodu u domu, pokušajte kreirati razne mikroprostore koji će odgovarati određenim namjenama ili raspoloženjima. Stvarajući sobu koja ima mjesta za stajanje i sjedenje, koja je u nekim kutovima tiha, u drugima „živa“, koristeći pritom i jarke i neutralne boje za vizualne pregrade, možete oponašati iskustvo bivanja na otvorenome.