Timski rad i vizija zdrave budućnosti temelji su na kojima je nastao Gruntek. Mladi entuzijasti i eksperti iz raznih područja udružili su se kako bi osmislili rješenje za užurbane građane Zagreba koji žele imati vlastito eko povrće. Gruntek je tako postao sinonim za eko vrtove čiji vlasnici možda nemaju dovoljno znanja i vremena za uzgoj vlastitog povrća, ali imaju želju. I ta želja je dovoljna.

Projekt Gruntek nastao je u vrijeme pandemije kada mnogi su mnogi ljudi izgubili motivaciju kako bi pomogao ljudima da ostvare svoje želje i unesu radost u svoju svakodnevicu.

“Yachtmaster Grupa je godinama pokretala vrhunske projekte za svjetsku čarter industriju; od sajmova i konferencija do digitalnih platformi i aplikacija za ugovaranje sastanaka. U 2020. Covid je potresao nautičku industriju: otkazana je većina projekata, dok je internacionalni B2B sajam „ICE" organiziran samo virtualno. Usred lockdowna formirala se ideja o Grunteku - vrtovima budućnosti. U duhu vremena i u skladu s vlastitim uvjerenjima, krenula je misija: omogućiti vlastiti vrt svima kojima je to do sada bilo nedostupno“, rekao je Tino Prosenik, CEO Grunteka o samom začetku ideje i objasnio kome su namijenjeni njihovi vrtovi.

“Vrtovi budućnosti namijenjeni su primarno građanima Zagreba koji nemaju vrijeme ni resurse za vlastiti vrt, a htjeli bi se hraniti domaćim, svježim i ekološki uzgojenim povrćem. Mnogo je onih koji su, iz zdravstvenih razloga, prisiljeni nabavljati eko povrće, premda ono dolazilo iz inozemstva. Gruntek zato predstavlja rješenje za stalan izvor 100% ekološki proizvedenog domaćeg povrća tijekom cijele sezone.“

“Upravo radimo nadogradnje korisničkog sučelja u suradnji s timom iz Flipkoda. Novitete ćemo predstaviti u ožujku ove godine kada će korisnici vrtova dobiti mogućnost rezervacije termina za samostalnu berbu, rezervaciju termina za preuzimanje paketa s povrćem te opciju naručivanja dostave. Korisničko će sučelje imati i foto/video galeriju u kojoj će se nalaziti sve aktivnosti na Grunteku - snimljene i uploadane u realnom vremenu. Uz navedeno, korisnici će nastaviti dobivati naše newslettere u kojima, na tjednoj bazi, prenosimo sve aktivnosti na vrtovima. Također, važno je napomenuti da su vrtovi pod stalnim video nadzorom kojeg ćemo uskoro integrirati kao dodatnu opciju za korisnike u obliku live streemanja“, ispričali su nam iz Grunteka o načinu na koji korisnik prati napredak svoga vrta.

Najam vrta košta 199 kn mjesečno, odnosno 2.388 kn godišnje, a cijena uključuje podizanje vrta, obradu zemlje i profesionalan ekološki uzgoj tijekom cijele sezone. Vrt ima 8 povrtnih gredica po 5 m2, što daje dovoljno povrća za tjedne potrebe tročlane obitelji. Dodatni trošak je sadnja povrća koja se jednokratno plaća oko 250 kn, ovisno o tome koje povrće odaberete za svoj vrt.

“Kada zbrojimo cijenu najma vrta te cijenu sadnje, zaključujemo da proizvodnja vlastitog povrća na Grunteku košta oko 20% manje u odnosu na tržišnu cijenu eko povrća“, rekli su nam iz Grunteka.

Korisnik vrta za prvu sadnju možete odabrati 8 od 15 ponuđenih vrsta povrća: batat, blitvu, ciklu, crveni luk, grašak, krastavce, kupus i kelj, mahune, mladi luk, mrkvu i peršin, papriku mix (crvena, žuta i zelena), patlidžan, rajčicu, salatu mix (tri vrste salate) i tikvice. Naravno, na mjesto povrća čija je sezona ranije završila, korisnik će dobiti mogućnost dodatne sadnje povrća koje možemo kasnije saditi.


Nakon što korisnik odabere povrće koje želi da bude zasađenu u njegovom vrtu, svu brigu prepušta zaposlenicima Grunteka.

“Ekološki uzgoj povrća podrazumijeva poštivanje prirodnih poljoprivrednih procesa koji moraju biti pod nadzorom nadležnog tijela. Primjerice, na Grunteku sadimo isključivo certificirano bio sjeme sa službenog popisa certificiranih proizvođača eko sjemena zbog čega korisnici vrtova neće biti u mogućnosti donositi vlastito sjeme i obrađivati svoj vrt na svoj način. Proces sadnje, uzgoja i obrade zemlje zasada su u rukama profesionalaca specijaliziranih za ekološki uzgoj, ali od samog početka potičemo korisnike vrtova na besplatnu edukaciju o ekološkoj proizvodni jer nam je krajnji cilj da jednoga dana, barem mali postotak korisnika vrtova napravi transformaciju iz klasičnih kupaca u moderne proizvođače vlastite hrane.“

Ovaj projekt nudi priliku ljudima da unajme vrt od 40 kvadratnih metara na godinu dana, a kada taj vremenski period istekne svaki će korisnik vrta mjesec dana prije isteka najma dobiti obavijest o isteku uz poziv na obnavljanje najma za sljedeću sezonu. “S obzirom na to da je broj vrtova ograničen, u slučaju velike zainteresiranosti, postojećim korisnicima dajemo prednost naspram novozainteresiranih. Najam vrtova za ovu sezonu zatvaramo početkom proljeća“, zaključili su iz Grunteka.