Težina od svađa, bolesti, tuge...

Baš kao i naše tijelo, naš prostor ima svoj energetski život – puni se i prazni i u njemu energija cirkulira. Kao što naša energija ovisi o onome što jedemo, osjećamo i mislimo, tako i naš prostor odiše onime što u njega unosimo - emocijama, uvjerenjima i stanjima njegovih sadašnjih ili bivših stanara, ali i utjecajima iz okoliša. Ako ste malo osjetljiviji, zasigurno ste nekad u životu osjetili svojevrstan naboj kad ste ušli u prostor u kojem se netom odigrala neka svađa ili pak osjetili težinu ondje gdje je netko dugo tugovao ili bolovao.

Ta težina može se trajno nastaniti u dijelovima vašeg doma i izazivati u vama nelagodu. A ako je vjerovati zakonu da slično privlači slično i da se sličnim hrani, loše vibracije u vašem domu mogle bi privući još negativnosti. Srećom, baš kao što možemo obrisati prašinu, usisati dom i dobro ga provjetriti, i negativnu energiju možemo potjerati iz kuće. Iako se metode energetskog čišćenja prostora vežu uz Istok i tamošnje filozofije, prava je istina da su svi dijelovi svijeta pa i mnoge religije jednom poznavale ove rituale, no znanje o njima s vremenom se izgubilo. Jedino se na Istoku ono još njeguje pa je tako, primjerice, sastavni dio feng shuija, vještine energetskog uređenja prostora.

I u našim se područjima dom nekad čistio energetski

„U prošlosti su se i na našem području domovi ritualno energetski čistili. Obično su se prije velikih svetkovina domovi fizički pospremali, a žene na ognjištu palile su aromatično bilje, pa čak i bacale kuglice tamjana te na taj način čistile i posvećivale prostor pripremajući ga za doček božanske energije. I posvećivanje kuća koje danas obavljaju svećenici nekada je bilo oblik energetskog čišćenja. Tamjanom svećenici tjeraju zle sile. Ne kaže se uzalud da vrag bježi od tamjana. Danas, međutim, rijetko kade domove dok ih posvećuju“, objašnjava majstorica feng shuija Sanda Mesek te upozorava da je čišćenje prostora nekad bilo dio univerzalnog znanja o ispreplitanju vidljivog i nevidljivog svijeta.

Prije smo imali i drukčiji odnos prema domu. Dijelovi doma posvećivali su se višim silama, kako god ih je tko zvao. Možda poznajete neke starije ljude koji u kući imaju svojevrsne oltare na kojima se mole. Na njima nerijetko upale svijeću, a vatra je jedan od načina na koji možemo uništiti, tj. sagorjeti nepovoljnu energiju te poštovati i privući pozitivnu. Istočnjaci pak središnji dio doma ostavljaju praznim posvećujući taj prostor meditaciji i molitvi koje stvaraju pozitivnu energiju.

Sol, zvono, voda...

Dio tog ozračja možemo stvoriti i danas iskoristimo li sačuvana znanja. Energetsko čišćenje prostora, kaže Sanda Mesek, najvažniji je korak pri uređenju doma i treba prethoditi svim drugim zahvatima. Ono je poput gradnje na zdravim temeljima. Čistiti možemo različitim metodama, koristiti jednu ili više njih, rijetko i temeljito ili često i pomalo.

U feng shuiju metode čišćenja povezane su s elementima u prirodi. Sol pripada zemlji i, posuta po prostoru, upija negativnu energiju. Vatra, primjerice ona sa zapaljenih svijeća, sagorijeva negativnosti. Paljenje određenog bilja, poput tamjana i kadulje čiji mirisi prožimaju prostor, pripada zraku, a zvuk metalu. Zvuk zvona, koja se često koriste u čišćenju, raspršuje ili reže negativnu ustajalu energiju, dok je posvećena ili energizirana voda ispire.PageBreak

tamjan
Thinkstock tamjan

Kad se preporučuje energetsko čišćenje prostora?

Energetsko čišćenje prostora preporučuje se u situacijama kad ulazite u novi životni prostor, posebno ako je netko drugi u njemu živio prije vas, u vrijeme i nakon bolesti, nakon što u prostoru dugo nitko nije boravio, u teškim životnim situacijama ili razdobljima kad je prisutno mnogo teških emocija i misli koje stvaraju nepovoljnu energiju i u prostoru. No dobro ga je provesti i kad imate osjećaj da vam život stagnira ili kada se nikako ne možete pokrenuti u željenom smjeru ili pak onda kad se jednostavno ne osjećate dobro u svoja četiri zida bez nekog posebnog razloga.

„Čistite li prvi put, najbolje je obuhvatiti metode svih elemenata. Energije prisutne u domu različito će reagirati na te metode pa što ne zahvatite jednom, vjerojatno ćete počistiti drugom. No slušajte i svoj unutarnji glas te dodajte ritualima ono što vam odgovara. Intuicija će nam često preporučiti upravo ono što nam je u danom trenutku potrebno“, ističe Sanda koja se vodi tim načelom. Iako primjenjuje sve metode istodobno kad situacija to zahtijeva, ona svaki dan napravi neki mali ritual – zapali svijeću ili mirisnu kadulju ili pak lovor i lavandu, što nećete naći ni u jednom priručniku feng shuija. Umjesto tibetskim zvonima, čišćenje zvukom katkad će provesti na moderniji način, puštanjem mantra ili drugih napjeva s CD-a. Mogućnosti su beskonačne.

Snaga tamjana

Sandi je, međutim, najdraže paljenje smolastih kuglica tamjana, od čijeg je teškog mirisa nekada zazirala, no danas s oduševljenjem kaže: „Sad mi je jasno zašto su se zbog tamjana vodili ratovi. To je moćna biljka koja vrlo temeljito pročišćava. Stvara lakoću, svježinu i protočnost u prostoru. To se jednostavno osjeti.“ Za njegovu moć znale su mnoge civilizacije od Egipta do starog Rima i smatrale ga božanskim ili svetim.

Malo ta informacija koristi onima kojima je miris tamjana pretežak, no Sanda ima rješenje i za to. „Tamjan se pali tako da se stavi na komadić užarenog ugljena na kojemu se rastapa. Ako vam smeta njegov miris, na kraju rituala na ugljen možete kapnuti omiljeno eterično ulje koje će prekriti miris tamjana“, savjetuje napominjući da se tamjan i ugljen za ovu svrhu mogu nabaviti u trgovinama sa sakralnim predmetima i opremom. Muče li vas pak respiratorne bolesti, prostor će najbolje pročistiti kadulja. Ona će sagorjeti, kako je Sanda zove, „sirupastu“ gustu energiju koja podsjeća na sluz i potaknuti ozdravljenje.

Podrška viših sila

„Prostor nikad ne čistim sama“, kaže slikovito Sanda, „već pozovem pozitivne sile da me štite. Za neke je to Bog, za druge Buddha, za treće anđeli, za četvrte svjetlost ili univerzum.“ Katkad se zna dogoditi, otkriva, da se nakon čišćenja razboli, no to brzo prođe. Baš kao što nagomilana prašina, paučina i otpaci mogu loše djelovati na zdravlje, tako i energetsko smeće može na trenutak poremetiti našu ravnotežu. No temeljito kupanje, tj. tuširanje nakon čišćenja obično je dovoljno da sva negativnost oteče u odvod.

„Važno je čistiti svjesno, odnosno biti prisutan i usmjeren na ono što radimo. Ponekad se uhvatim da razmišljam o nekom aktualnom problemu baš u vrijeme energetskog čišćenja. Ako se to dogodi, uvijek krenem ispočetka. Važno je svoju energiju i pažnju posvetiti tom procesu“, objašnjava Sanda i naglašava da je prije svakog čišćenja važno izraziti namjeru, tj. razlog zašto čistimo. Stoga, želite li ove jeseni iz svog doma potjerati ustajalost, nelagodu, tugu, umor i nervozu ili jednostavno postići prijateljsku ugodnu atmosferu, isključite telefone i druge uređaje te si osigurajte nekoliko sati mira. Nakon što vaša energetska metla pomete prostor, sigurno će i ukućani i gosti osjetiti dobre vibracije u vašem domu.

Savjete za energetsko čišćenje prostora potražite ovdje