Materijal:
- svježe naranče, limuni ili mandarine
- žlica, nož
- daska za rezanje
- kliješta za izradu rupica
- kuhinjske krpe, zdjela
- lučice, mali svijećnjaci za lučice
Postupak:
Svijećnjaci od kore voća stvorit će osobit ugođaj i širiti predivan miris. Osim toga, tijekom njihove izrade opskrbit ćete se i vitaminima jer ćete plodovo meso iz voća odmah pojesti. Voće prvo operite, zatim mu oštrim kuhinjskim nožem odrežite poklopac. Plodovo meso izvadite uz pomoć žlice, tako da iznutra ostane samo bijeli dio korice.
Uz pomoć kliješta za izradu rupica napravite uzorak u kori. U koru stavite lučice već smještene u svijećnjake. S vremenom će se korica malo osušiti, skupiti, ali to neće narušiti ljepotu svijećnjaka. Osim kore, možete upotrijebiti i odrezane poklopce, tako da iz njih, uz pomoć kalupa za kolačiće, izradite, primjerice, mala srca, koja ćete zatim zajedno s nekoliko mirisnih cvjetova u zdjelici aranžirati kao potpourri. Ako vam je sve ovo pošlo za rukom s narančama i limunima, sigurno će vam uspjeti i ako u ruke uzmete lubenicu.
Pozovite goste na ljetnu zabavu i iznenadite ih lampionom od lubenice. Prvo izrežite poklopac pa temeljito izdubite lubenicu. Uz pomoć šiljastog noža u kori lubenice izradite neki jednostavni uzorak. Za izradu točkica može vam poslužiti sprava za dubljenje jabuka. Svijeću stavite u čašu, a zatim je smjestite u lubenicu. Meso lubenice štapnim mikserom usitnite u pire, zašećerite po ukusu, dodajte jogurt i sladoled od vanilije, ukrasite s nekoliko listića metvice i poslužite. Svi će biti oduševljeni ovim osvježavajućim i ukusnim desertom.
Izvor: časopis Moj stan