Prema feng shuiju, energetsko čišćenje jedan je od najvažnijih čimbenika za osjećaj sigurnosti u domu. Imajte na umu da i sami u kuću unosimo nelagodu kad se u nju vraćamo nervozni, ljutiti ili nakon neke razmirice, a ta teška energija u prostoru može ostati danima i tako nas energetski slabiti.

Energetsko čišćenje može se izvoditi na različite načine, a najvažnije je provoditi ga prije useljenja u kuću u kojoj je netko već boravio ili tijekom velikih kriza, razmirica ili bolesti članova kućanstva. U takvim situacijama dobro ga je provoditi barem jednom mjesečno.

Feng shui savjetnica Sanda Mesek savjetuje da neki od elemenata čišćenja provodimo svaki dan kako bismo održali povoljnu energiju u domu. To može biti, primjerice, paljenje svijeća ili mirisnih štapića ili pak aroma-lampice. Kad provodite sveobuhvatno energetsko čišćenje upotrebljavajte:

Sol – upija negativnu energiju. Rasporedite je po domu, ostavite da stoji najviše 24 sata te je potom bacite izvan doma.

Vatra – s upaljenom svijećom krenite od ulaznih vrata pa prođite uz zidove cijeloga stana. Svjetlo podiže vibraciju doma.

Zvuk – bez obzira na to koristite li tibetansku zdjelu, zvona, glazbu ili pljeskanje, zvuk rastjeruje negativnu energiju.

Zrak i mirisi – dobro provjetrite sve prostorije u kojima boravite, a energiju još dodatno pročistite paljenjem tamjana. Reski miris očistit će energiju prostora i osvježiti je. Ne kaže uzalud stara poslovica da vrag bježi od tamjana.

Voda – vodu tijekom dana možete ostaviti na suncu pa njome potom poprskati prostorije. Energija sunca unijet će lakoću i prozračnost u prostor, posebice tijekom kratkih i sumornih dana.

Detoks prostora