TRENDOVI 2024. ZA DIZAJN INTERIJERA: Dominiraju tri izražajne boje u svim nijansama

Intuitivna i dipl. feng shui savjetnica Nikolina Balenović otkriva što donose te kako uklopiti ove trendove u životni prostor, a kako biste ga iskoristili do maksimuma

Shutterstock

Prema izboru arhitekata i dizajnera interijera, 2024. godina predstavlja vladavinu sljedećih boja: zelene, narančaste i roze. No, kako na njih gledati s pozicije feng shui učenja?

Kako je svaki prostor jedinstven i treba mu kao takvom pristupiti, teže je stvoriti generalne smjernice za boje po feng shui principima. Naime, zasebno, prostori imaju vlastitu rođendansku mapu, a ovisno o tome kada su izgrađeni ili adaptirani. Ujedno, važan utjecaj imaju okoliš, tlocrt, a naravno i ukućani koji u njemu borave, njihovi rođendani i djelatnosti kojima se, ako je riječ o poduzećima, bave. Sukladno navedenom, a kako bi se točno odredila mjesta za boje, najbolje je konzultirati se sa certificiranim feng shui savjetnikom.

U ovom tekstu stoga izdvajam neke opće smjernice za ove, trendovske boje.

Zelena boja

Shutterstock 

Zelena boja spada u element drva. Povezana je sa yang energijom rasta i energijom godišnjeg doba proljeća. Odlična je u dječjim sobama – ali nikada previše. Simbolizira rast, vitalnost i zdravlje.

Odgovara istočnim i jugoistočnim stranama svijeta. Također, povoljna je u južnom djelu prostora, jer tu hrani zonu i energiju Vatre. Često zna biti vrlo povoljna u skoro svim prostorijama zbog svoje dobre energije. Zato se često sugerira u kuhinji, a kroz detalje i u dnevnom boravku te kupaonici u koju ju unose biljke i ručnici. Odaberete li zelenu, nećete pogriješiti. Osim, ako pretjerate. Jer, bitno je pronaći ravnotežu.

Narančasta boja

Shutterstock 

Narančasta boja je prilično yang energija, koristi se u onim dijelovima doma koji su mračni. Pridonosi kreiranju svjetla u mračnim dijelovima prostora. Narančasta je, kao što znamo, kombinacija crvene boje koja je iz energije Vatre i žute iz energije Zemlje. Može biti dobra u detaljima orijentiranima prema jugozapadu i sjeveroistočnom djelu prostora. Tu svijetlo yang boja treba stavljati u manjim omjerima i u suradnji sa feng shui savjetnikom, obzirom na leteće zvijezde – i određene rođendanske mape objekta.

Roza boja

Shutterstock 

Roza je boja iz energije Metala, ali i Vatre. Malo je prigušenija od narančaste. Dobra je u manjoj mjeri u dječjoj sobi za djevojčice pogotovo ako je u zapadnoj ili sjeverozapadnoj zoni. Može ju se postaviti i u drugim prostorijama u manjoj mjeri koji su na sljedećim stranama svijeta: zapadnoj, sjeverozapadnoj te u manjoj mjeri u sjeveroistočnoj i jugoistočnoj strani prostora. Može biti u manjim omjerima u dnevnom boravku.

Dobra je u kombinaciji s bijelom – jer je bijela boja iz energije Metala i time se također usklađuju. Odgovara i tamno smeđim ili oker detaljima. Oni su naime asocirani sa energijom Zemlje i time podržavaju i rade svojevrsnu ravnotežu između dva oprečna elementa - Vatre i Metala. U interijeru je bolje imati manje roze boje jer ona u sebi sadrži kombinaciju dva elementa koja se ne podržavaju, već su u kontrolirajućem odnosu jedan prema drugome i time se iscrpljuje energija. Također kao i narančastu treba ju stavljati u manjim omjerima i u suradnji sa feng shui savjetnikom, obzirom na leteće zvijezde – i određene rođendanske mape objekta.

Dobro je poigrati se i vidjeti kako se u konačnici osjećate i biti spremni na istraživanje.

Privatni album  Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr



Želite li imati osobno feng shui savjetovanje sa Nikolinom slobodno joj se javite na nikolina@sretanzivot.hr