U istočnoj tradiciji, kao i zapadnoj filozofiji postoje pet svetih elemenata: zemlja, vatra, voda, zrak i eter. U ajurvedi se ti elementi koriste za opisivanje fizičkog zdravlja i duhovne dobrobiti, dok ih je Aristotel primjenjivao u složenim jednadžbama vremena i prostora. Prirodni elementi su sveprisutni; pažljivo su ugrađeni u sve vrste svetih hramova za stvaranje spokojne atmosfere. Svi se možemo ugledati u nekom prirodnom elementu, samo moramo razmotriti koji nam se najviše sviđa te ga iskoristiti tako da ga ugradimo u naše okruženje, bio to naš životni ili radni prostor. Saznajte više o svakom od ovih pet elemenata te kako ih možete uvesti u svoj život.

Prije nego što pročitate odlomak o svakome, odvojite trenutak da razmislite o okruženju u kojem se trenutno nalazite. Kako se osjećate? Kakva je rasvjeta i inspirira li vas? Ometa li vas neka vanjska buka? Koji je glavni osjećaj koji primate iz Svemira? Imajte to na umu dok čitate. 

Zemlja

Element zemlje se odnosi na uzemljenje. Prisjetite se vremena kada ste se osjećali prožeti prirodom, možda tijekom pješačenja ili kampiranja. Ako se snažno možete povezati s ovim slikama, možda ste zemljana osoba koja žudi za više kontakta s prirodnim svijetom u svom domu.

Kako ugraditi element zemlje u vlastiti dom?

Razmislite o dodavanju sobnih biljaka, kristala, školjki i kamenja u svoj radni prostor i dom. Unošenje prirode u vlastiti dom i radni prostor može potaknuti opuštanje. Ako živite u blizini parka ili imate dvorište, odvojite vrijeme da hodate bosi po zemlji. 

kristali
Pexels 

Vatra

Element vatre povezuje se s inspiracijom, toplinom i strašću. Oni od nas koji se povezuju s ovim elementom mogu se osjećati privučeni krijesovima i svijećama. 

Kako unijeti toplinu vatre u vaše okruženje?

Tko kaže da su svijeće samo zimska stvar? Oni koji rezoniraju s elementom vatre htjet će ih paliti tijekom cijele godine i usredotočiti se na rasplesani plamen kako bi se vratili usredotočenost. Odaberite goruću svijeću koja utjelovljuje toplinu koju želite osjetiti. Plamen također može simbolizirati svjetlinu koju unosimo u svoj rad. Ako radite u uredskom prostoru u kojem možete zapaliti svijeću, učinite to na početku dana kako biste potaknuli aktivnu prisutnost na poslu. 

svijeća
Shutterstock 

Voda

Element vode pomaže nam da se krećemo u skladu s njenim tokom. U mnogim religijama voda simbolizira novi život; sve je u čistoći i novim počecima. Znate da vas privlači element vode kada osjećate mir pod tušem ili u kadi te se osjećate najugodnije u blizini vode; u blizini rijeka, jezera ili mora.

Kako unijeti element vode u vaše okruženje?

Onima koji rezoniraju s elementom vode koristit će da kod kuće imaju zdjelu vode pri ruci - kako biste mogli namočiti prste i prenijeti ih centru Trećeg oka, šestoj čakri koja se nalazi između vaših obrva. Ova nježna praksa poziva nas da operemo negativnu misao ili stanja te se vratimo u sadašnji trenutak. Vodu također možete uključiti u svoju duhovnu praksu tako da budete svjesniji tijekom tuširanja ili kupki – koristite ih kao vrijeme za ispiranje lošeg dana ili negativnih misli.

noge, voda, kupka
Shutterstock 

Zrak

Element zraka povezuje se sa svježinom i slobodom. Znate da ste zračna osoba ako volite osjećaj povjetarca na licu, često prozračujete prostorije i uživate u svježini. 

Kako ugraditi element zraka u vaš dom?

Za one koji se priklanjaju elementu zraka, važno je održati dobru kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Mogli biste razmisliti o ulaganju u pročišćivač zraka ili barem postavljanju ventilatora blizu svojeg stola kako bi zrak mogao cirkulirati. Aromaterapijski difuzori punjeni eteričnim uljima također mogu biti dobra opcija za vas.

aromaterapija, difuzor
Pexels 

Eter

Element etera obično se odnosi na prostor između svega. Nalazi se između zraka i vatre, vatre i vode, itd. Oni koji vole kretanje  rezonirat će s ovim elementom. Npr. mnogi kreativci će otići na odmor kako bi se usmjerili na umjetnost ili pisanje – tek kad pronađu prostor u kojem se budu osjećali usklađenjima, tada će moći dovršiti svoj projekt. Tako eter djeluje na njih.

Kako unijeti element etera u svoj život?

Kad osjećate da vam je život pomalo kaotičan, važno je da se osjećate ugodno u vlastitom životnom prostoru. Nekima će ovo zvučati banalno, ali ljudi iz etera najbolje funkcioniraju kada mogu odabrati koliko će udaljeni sjediti od svog računala, stola, šalice za kavu, itd. Budući da im je prostor toliko važan, mogu napredovati jedino kada se osjećaju da su im organizirani svi aspekti njihove okoline. Kako biste unijeli više ovog elementa u svoj prostor, provedite vikend mijenjajući lokaciju većih predmeta poput vašeg stola ili kreveta. Cilj je postići da se osjećate ugodno i povezano sa stvarima oko vas. 


Izvor: mindbodygreen.com