Voda je element kojim sve započinje i završava, pa tako i život. Vezuje se uz začeće i prenatalno doba, a preko ovog elementa od roditelja (i predaka) energetski nasljeđujemo uvjetovanosti. Element vode određuje našu konstituciju i izgled, zdravlje i vitalnost, a velikim dijelom i životna iskustva. Vezuje se i uz duboku starost i samu fizičku smrt, a godišnje doba koje označava element vodu je zima. 

Voda - element koji je gospodar života i smrti 

Drvo, element koji je u prirodi najizraženiji u proljeće, kada se priroda budi i biljke rastu, vezuje se uz rođenje i rast te određuje sposobnost izražavanja svoje individualnosti, različitosti i kreativnosti. Vezuje se i uz sposobnost da samostalno upravljamo životom, da postavljamo ciljeve koji nas vode ka ekspanziji te da živimo u skladu sa svojom istinskom prirodom. Ljutnja, koja se uvijek javlja kada smo u tome sputani, jedan je od temeljnih pokazatelja disbalansa ovog elementa.  

Drvo - element proljeća, rasta i promjene

Vatra je najizraženija tijekom ljeta, kada su temperature na vrhuncu. Vezuje se uz naše odraslo doba, kada je sposobnost stvaranja najviša. Pripada joj srce kao organ, a označava i sposobnost da iskusimo pročišćene i autentične emocije te da istinski volimo i budemo voljeni. No ako u razdoblju drveta ne osvijestimo svoju stvarnu prirodu, u razdoblju vatre, a ni kasnije, kroz život nas neće voditi strast niti ćemo osjećati životnu iskru. Bit ćemo stvaralački impotentni, a zbog zatvorena srca, odveć kruti i nesposobni iskusiti ljubav.

Vatra - element životne radosti i punih potencijala

Zemlja je element koji vlada kasnim ljetom, u vrijeme kada ubiremo njezine plodove. Ona označava sposobnost da uživamo (općenito), a posebno u rezultatima svoga rada. Vezuje se uz našu zrelu dob, vrijeme kada bismo trebali ubirati plodove svoga rada. Kada je u ravnoteži, možemo "prizemljiti" svoje ciljeve, to jest, s lakoćom realizirati planove i zamisli. No kada je u disbalansu, stalno ćemo negdje zapinjati te često živjeti i u oskudici.

Je li vam uravnotežen element zemlja?

Zrak je element koji se vezuje uz jesen, a u našem tijelu uz pluća, kroz koja zrak i udišemo. Dah nam daje život, koji će se ugasiti kada prestanemo disati. Na energetskoj razini, udisanje simbolizira otvaranje prema novim životnim iskustvima, a izdah otpuštanje svega onoga što nam više ne treba. Osobe koje to ne mogu (kod kojih je ovaj element u disbalansu), najčešće dišu plitko, žive u prošlosti, nesposobne otpustiti iz svog energetskog sustava ljude kojih više nema ili pak stare povrede koje su doživjeli. Zrak se vezuje i uz treću životnu dob te izazove starenja.

Metal (zrak) - element otpuštanja, prepuštanja i slobode