Na klimatskom summitu COP26 što se trenutačno odvija u Glasgowu na jelovniku koji se nudi izaslanstvima prevladavaju biljna jela od sezonskih namirnica uzgojenih uglavnom u Škotskoj. Za jelovnik s niskim ugljičnim otiskom navodi se kako je 95 posto sastojaka iz Ujedinjenoga Kraljevstva, od čega je 80 posto iz Škotske.

Za svako pojedino jelo na meniju naveden je i njegov procijenjeni ugljični otisak kako bi se sudionike Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama potaknulo da biraju jela koja su najbolja za klimu. Jer, jelovnik nije potpuno biljni i iako i ta jela imaju smanjen ugljični otisak (zato što su upotrijebljene lokalne namirnice), on je i dalje mnogo viši nego kod usporedivih veganskih jela. Primjerice, za pljeskavicu od škotske govedine procijenjena emisija ugljika je 3,3 kg, što je 16 puta više nego kod pljeskavice biljnog podrijetla.

Osim toga, organizatori su osigurali da se namirnice iskoriste tako da se spriječi bacanje hrane te da se izbjegavaju šalice za jednokratnu uporabu pri posluživanju pića – da to nisu učinili, u smeću bi tijekom konferencije završilo čak 250.000 takvih šalica.

Alok Sharma, predsjednik ovog summita, kaže kako je izbor hrane koji se poslužuje važan: "Uzbudljivo je vidjeti takvu inovaciju u menijima koji će se ponuditi te razumjeti ideju i nastojanje da jela budu ujedno zdrava, održiva i primjerena različitim načinima prehrane i zahtjevima."

Izvor: veganfoodandliving.com