Kada je riječ o modnim proizvodima, svatko od nas može birati tkanine koje su održive, a izbjegavati one što najgore utječu na okoliš, a to su sljedeće:

Pamuk

Iako je pamuk biorazgradivo vlakno, njegov uzgoj zahtijeva goleme količine vode, uporabu pesticida i otrovnih kemikalija koje prodiru u tlo i vode te utječu na zdravlje ljudi koji s njima rade.

Sintetika (poliester, najlon, akril)

Premda za proizvodnju vlakana na bazi plastike nije potrebno poljoprivredno zemljište, a u procesu prerade troši se malo vode, ipak na druge načine negativno utječe na okoliš. Sintetika, na primjer, nije biorazgradiva, a za njeno dobivanje koriste se sirovine iz petrokemijske industrije, što znači da je njena proizvodnja ovisna o ekstrakciji fosilnih goriva. Tu, nažalost, negativan učinak ne prestaje. Svaki put prilikom pranja odjeća od poliestera ispušta plastična mikrovlakna te tako čini golemu štetu morskom životu. 

Materijali životinjskog podrijetla (krzno, koža, vuna)

Ako je vuna proizvedena bez uporabe bilo kakvih potencijalno toksičnih tvari, može se sigurno biorazgraditi. Međutim, za očuvanje vune i krzna često se koriste otrovne kemikalije, a materijali poput kože odgovorni su za velike emisije metana, stakleničkog plina koji je dvadeset puta jači od ugljikova dioksida. A tu je još i ugljični otisak koji uzrokuje uzgoj stoke i transport, da ne spominjemo još i ubijanje životinja!