VEGANSKI BURGER
s čili pastom, kečapom, salatom kristalkom, crvenim kupusom, majonezom s vlascem i umakom za roštilj (za 4 osobe)

Sastojci
4 okrugla peciva od kamutova biobrašna
4 veganske pljeskavice
čili pasta
kečap
BBQ umak
majoneza od vlasca
½ glavice tanko narezane salate kristalke
¼ glavice tanko narezanog crvenog kupusa

Za veganske pljeskavice potrebno je:
280 g konzerviranog crvenog biograha
1 srednje velika glavica crvenog luka
4 češnja češnjaka
½ žličice čilija u prahu
1∕3 žličice himalajske soli
2 žlice umaka tamari
150 g mljevenih zobenih pahuljica

Grah ocijedite (tekućinu sačuvajte) i stavite ga u multipraktik. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i ostale začine te  sve izmiksajte pa dodajte zobene pahuljice, promiješajte i sat vremena ostavite u hladnjaku da bi pahuljice omekšale. Ako smjesa bude previše gusta, dodajte malo tekućine od graha, a u suprotnome slučaju – zobene pahuljice. Pljeskavice oblikujte prema veličini peciva.
Savjet: Od smjese se mogu oblikovati i ćevapčići.

Za čili pastu potrebno je:
2 žlice čilija u prahu
1 žlica peperoncina
1 žličica himalajske soli
sok od 1 limuna
2 dl maslinova ulja

Sve sastojke dobro izmiksajte.

Za domaći kečap potrebno je:
1 mala limenka pelata
dva prstohvata himalajske soli
žličica agavinog sirupa

Sve sastojke temeljito izmiksajte.

Za umak za roštilj potrebno je:
300 g pelata iz limenke
100 g crnog vinskog octa
100 g umaka tamari
50 g đumbira
100 g smeđeg šećera

Sve sastojke, osim đumbira, stavite u posudu. Đumbir ogulite i narežite na tanke ploške pa ih dodajte ostalim sastojcima. Kad sve zajedno zakuha, na laganoj vatri kuhajte dok ne dobije gustoću kečapa. Procijedite i ohladite.

Za vegansku majonezu s vlascem potrebno je:
1 dl sojinog mlijeka
stručak vlasca
prstohvat soli
1 žličica agavina sirupa
približno 3 dl biljnog ulja
pola limuna

Sojino mlijeko, vlasac, sol i agavin sirup stavite u posudu i mikserom dobro izmiješajte. Postupno, u vrlo tankome mlazu i uz miješanje, dodajte biljno ulje. Kada se majoneza počne zgušnjavati, dodajte jednu do dvije žličice limunova soka. Kušajte i još začinite, prema ukusu.

Kad pripremite sve potrebno, slijedi najzabavniji dio – slaganje hamburgera!
Pecivo razrežite pa svaku polovicu s prerezane strane pecite na roštilju ili gril-tavi nekoliko minuta da bi dobila hrskavu koricu. Donji dio peciva premažite čili pastom i kečapom, dodajte tanko narezanu salatu kristalku koja će lijepo hrskati, a potom i vegansku pljeskavicu. Premažite je majonezom s vlascem i umakom za roštilj te na vrh dodajte crveni kupus. Gornji dio prerezanog peciva s unutarnje strane premažite kečapom i, ako volite pikantno, čili pastom. Pažljivo ga položite na crveni kupus i poslužite vegeburger.