Jedna od pozitivnijih i ljepših strana društvenih mreža jest ta da uz pomoć njih možemo otkriti zanimljive i talentirane ljude s različitim strastima i hobijima. Tako smo pronašli mladu umjetnicu Mariju Puović iz Trogira koja na svojem Instagram profilu @mpuović_art objavljuje bajkovite ilustracije. Marija je po struci diplomirani konzervator-restaurator, ali je za vrijeme studija, kasnije i lockdowna ponovno pronašla svoju davno izgubljenu ljubav iz djetinjstva - slikanje. Iz te novootkrivene ljubavi nastao je i njezin čarobni profil. Razgovarali smo s Marijom i zamolili je da nam kaže nešto više o svojim radovima te nam opiše kako izgleda njezin proces stvaralaštva.

Kako biste opisali glavnu tematiku koja se javlja u vašim radovima?
Moj stil je, moglo bi se reći, nekakva eklektična kombinacija figuracije i naive. U mojim radovima prevladava tematika prirode s naglaskom na plavu i zelenu - boje života, bez kojih ne bi bilo ni nas. Plava je sve - voda, zrak, a mi smo, biološko-kemijski gledano, sastavljeni većinom od vode. Da se tu pronaći lijepa simbolika.

Kako izgleda vaš proces slikanja? Radite li spontano ili imate unaprijed određenu viziju onoga što biste voljeli nacrtati?
Rijetko kad imam baš nešto zacrtano u glavi. Ne mogu reći je li to dobro ili loše. Najbitnije je da stvaram. Ne volim stvarati prema strogim naputcima, šprancama i zadovoljavati kvantitetu. Užasavam se toga i nadam se da nikad neću morati „štancati“ radove u smislu da ponavljam jedan te isti motiv kojem tu i tamo dodam malo druge boje. Nisam perfekcionist, kod mene nema savršeno doziranih boja, linija, oblika. Volim tu slobodu razigranosti i nepravilnosti.

Postoji li razlika između vas kao osobe i vas kao umjetnice? Koliki utjecaj ima vaša umjetnost na svakodnevni život?
Moglo bi se reći da su moje slike na prvu nespojive s mojim karakterom. Ljudi obično zamišljaju ilustratore kao veseljake, u šarenijoj odjeći... A možda se varam. Rekla bih da umjetnost zahtijeva posvećenost i disciplinu. Ne stignem svaštariti i sl., nakon posla slikam, crtam, stvaram kolaže i posvećena sam tome.

Pomaže li vam umjetnost da na svijet gledate iz nešto ljepše perspektive, da lakše pronađete i cijenite ljepotu koja nas okružuje?

Pomaže mi da ja budem sretnija u svojoj svakodnevici. Svakako možda više zamjećujem neke detalje, više fotografiram, aktivnija sam na društvenim mrežama...

Tko vas inspirira i kome se divite? Imate li najdražeg umjetnika/umjetnicu?
Možda će zvučati čudno, ali nemam nikoga kome se divim. Prije sam se divila mnogima, vidjela u njima uzor i ideal, a sada mi je to sasvim nebitno. Što ne znači da opet u nekom periodu svog života neću imati svog „idola“.

Uz slikanje, imate li i neke druge strasti? Što vas motivira i pokreće u životu?
Knjige i putovanja. Čitam otkad znam za sebe, a putovanja nekako prirodno dođu uz to. Nažalost, zadnjih godinu i pol ne putujem izvan RH, što zbog pandemije, a što zbog nekih prioriteta kao što su posao i ilustracije.