Volimo putovati na daleke destinacije i preferiramo putovati što kraće pa smo ovisni o avionskom prijevozu, a luksuzno opremljen smještaj posvud očekujemo. Zbog takvih naših navika novo je međunarodno istraživanje pokazalo da putovanjima puno više utječemo na budućnost našeg planeta nego što se dosad smatralo.

Naime, tzv. ugljični otisak turizma čini osam posto svih emisija stakleničkih plinova na Zemlji – zabrinjavajući su rezultati istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu Nature Climate Change. Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su u periodu od 2009. do 2013. godine identificirali ugljične emisije u 160 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Da bi istraživanje bilo najsveobuhvatnije dosad, u parametre su uključili prijevoz, smještaj, hranu i piće, suvenire, odjeću, kozmetiku i drugu robu koja se koristi ili proizvodi za turističku namjenu. Pitate se što možete učiniti kako biste smanjili svoj ugljični otisak? Budite odgovoran i savjestan turist prilikom odabira odredišta, načina prijevoza, aktivnosti i suvenira koje kupujete dajući prednost održivijim i ekološkim varijantama.