Njezine slike su tople, nježne i osvajaju dušu – zaista, malo tko bi mogao ostati ravnodušan prema predivnim i nadahnujućim prikazima žena ilustratorice Maje Tomljanović, nekadašnje grafičke dizajnerice koja je svoju novu ljubav, ali i karijeru pronašla u ilustracijama. Prekrasne i odvažne, u svim bojama i oblicima, prikazi su to žena u njihovoj svakodnevici; plešu, vježbaju, jedu, zalijevaju cvijeće, odmaraju se i čitaju... Ukratko, uživaju u životu.

Upoznajte Maju, saznajte njezinu priču o tome kako je postala freelance ilustratorica u Hrvatskoj, otkrijte više o njezinim projektima i radovima, što je inspirira i pokreće, te ono najvažnije – pogledajte njezine prekrasne ilustracije!

Maja Tomljanović
Instagram @majatomljanovic Maja Tomljanović

Koja je vaša priča? Kako ste došli do trenutka u kojem ste postali freelance ilustratorica?

Studirala sam grafički dizajn i poslije faksa radila 10 godina kao dizajner. Nakon nekog vremena nisam se više vidjela u tom području, a i žarko sam željela raditi za sebe. S obzirom na to da me uvijek privlačila ilustracija i želja da postanem ilustratorica, ili barem da crtam više za svoj gušt, odlučila sam se okušati u ilustraciji i postati freelancer. S vremenom su počeli sve više dolaziti poslovi vezani za ilustraciju i tako je zapravo sve krenulo. Nakon godinu dana bavljenja ilustracijom, negdje u 2018. shvatila sam da je vrijeme da otvorim i Etsy shop. Počela sam prodavati ilustracije, a počele su i ozbiljnije suradnje s domaćim i stranim brendovima. Danas se bavim isključivo ilustracijom i još uvijek mi je prilično nevjerojatno da mogu živjeti samo od crtanja.

Vaše ilustracije prepune su optimističnog šarenila te nude osnažujući i nadahnjujući prikaz žena u njihovoj svakodnevici. Čini se da su žene, u svim oblicima i bojama, postale vaša glavna inspiracija. Odakle je ona proizašla?

Inspirira me sve što se oko mene događa, neki moji osjećaji, putovanja na kojima sam bila, na koja želim ići…Uglavnom sve oko mene je inspiracija. A zašto žena? Pa iskreno, ne znam, ruka sama ide prema toj nježnijoj formi.

Instagram @majatomljanovic Pogledajte prekrasne i nadahnujuće ilustracije žena u njihovoj svakodnevici

Uz žene, često se mogu pronaći ilustracije raznih mjesta i gradova. Posebno su zanimljive ilustracije karata hrvatske obale. Jeste li osobno posjetili ta mjesta? Služe li vam putovanja kao dodatni izvor inspiracije?

Putovanja su mi jedan od najvećih izvora inspiracije. Jako volim planirati prije putovanja (čak i ako na neko mjesto ne idem tako brzo) jer mi to omogućuje da istražujem, saznam više o lokalnoj povijesti i sve to nastojim uključiti u svoje ilustracije. Pa su tako nastale i karte hrvatskih otoka. Recimo uvijek sam htjela posjetiti Maroko, tako da je ilustracija Maroka nastala puno prije nego sam ga zaista i posjetila.

ilustracije Maje Tomljenović
Maja Tomljanović 

Koje mjesto vas je najviše nadahnulo?

Najviše me nadahnuo Portugal, ali svako novo mjesto koje posjetim mi nudi novo iskustvo, doživljaj i osjećaj. U Portugalu su to njihove pločice, u Maroku razni dezeni, šarenilo boja, hrana, u Francuskoj njihovi slatki mali dućani, uživanje u životu…

Nema kraja vašoj kreativnosti. Sudeći po vašem Instagram profilu sudjelovali ste u raznim projektima – ilustrirali ste naslovnice knjiga, dizajnirali i lansirali vlastitu kolekciju svilenih marama, majica, maskica za mobitele... Postoji li neki projekt kojim se posebno ponosite, koji vam je prirastao srcu?

Teško mi je izdvojiti samo jedan jer sa svakim novim projektom naučim nešto novo i razvijam se. Ali recimo da mi je jako drag projekt koji sam radila za američku izdavačku kuću, ilustracije za vježbe pilatesa u pidžami. To je bio velik i zahtjevan posao jer sam morala nacrtati 40 ilustracija, naslovnicu i još nekoliko uzoraka. Isto tako mi je odličan bio i projekt suradnje s kineskim modnim fast fashion divom Shein-om gdje sam radila uzorke za odjeću, za mini kolekciju koja se prodaje na njihovim stranicama. To je recimo nešto što mi je bilo relativno novo, naučila sam dosta i voljela bih imati više takvih suradnji u budućnosti.

Kako izgleda vaš kreativni proces? Imate li neke navike ili rituale uz pomoć kojih smišljate i stvarate svoj sadržaj?
Najčešće počinjem gledajući neke fotografije, skice i crteže, stvarajući moodboard i odabirem paletu boja. Nakon toga počinjem skicirati i igrati se idejama. Kad je skica definirana i ako ju je klijent odobrio, počinje onaj zanimljiviji zadnji dio, bojanje. Nemam neke posebne rituale dok radim. Volim raditi kroz jutro kada je mir, kada pijem svoju prvu kavu i slušam dobru muziku. Tada sam i najproduktivnija.

Majine radove možete pronaći i nabaviti na njezinom etsy shopu, a također je možete pratiti i na Instagram profilu @majatomljanovic.