Krenuli su putevima zadarskog planinara Slavka Tomerlina zvanog Tatek koji je markirao niz staza u ovom području i sagradio sklonište za planinare poznato kao Tatekova koliba. Neka vas iduće fotografije inspiriraju na povratak prirodi. Staze koje vas ondje čekaju su izazovne, ali savladive, a brojna prirodna remek-djela poticat će vas da nastavite put. 

1. Ljubotić, mjesto udaljeno 15 kilometara od Starigrada, polazišna je točka naših planinara. Ondje se nalazi i zanimljiva kuturna baština. U Ljubotiću je, naime, najviše mirila, specifičnog posmrtnog kamenja koje se polagalo na pola puta do groblja jer su ona u ovom kraju bila kilometrima udaljena od naselja. Nosači bi na pola puta stali da se odmore, a na mjestu gdje su spustili pokojnika, stavili bi kamenje. Smatralo se da na tom mjestu počiva duša, a na groblju samo kosti.

2. Put se nastavlja prema dolcu Stapu. Krševit kraj i surovo sunce otežavaju put, no mirisi i boje velebitskog bilja oduševljavaju izletnike pa punim plućima nastavljaju dalje.

3. Nakon tri i pol sata hodanja po žegi, napokon stižu do Stapa, velikog travnatog doca okruženog golemim stijenama koje izazivaju divljenje i strahopoštovanje. Upravo ovdje, na 950 metara nadmorske visine, nalazi se Tatekova koliba, sklonište za planinare. Ovoga puta bila je zauzeta, no to naše planinare nije omelo. Na livadi ispred kolibe razapeli su šatore kako bi ondje prenoćili. No noć je još bila daleko pa su odlučili svladati okolne stijene.

4. i 5. Djevojke odabiru kraću turu do Čučavca, simpatične stijene koja izdaleka podsjeća na zvrk koji prkosi zakonima gravitacije. Dečki nastavljaju dalje do vrha Debeli kuk na 1269 nadmorske visine s kojeg se pruža pogled na more. U predvečerje se spuštaju i nakon druženja uz vatru odlaze spavati.

6. Ujutro kreću natrag, ali drugim putem, preko Stapine
, velike stijene usred pustoši koja je svojevrsni zaštitni znak ovog područja i Kamene galerije, neobičnog i zahtjevnog labirinta stijena. Prilazeći Stapini, nailaze na obitelj balkanskih divokoza (dvije odrasle i dva kozlića). No one nisu jedini stanovnici ove divljine. Susresti možete i medvjede i zmije pa oprez nije naodmet.

7, 8, 9, 10, 11. Od Kamene galerije zastaje dah. Labirint stijena i kamenja koje je potrebno preskakati, služiti se klinovima, sajlama, ljestvama kako bi se mogao proći, pothvat je za najhrabrije. Ne preporučuje se, naime, osobama koje se boje visine. Nakon krša, livade i stijenja, planinari dolaze do šume koja očarava: golema ravna bjelogorična stabla široko su se rasporedila na prekrasnom zelenom travnjaku. Nema mladog drveća, nema otpalog lišća, starih grana i grančica koje leže na tlu... samo predivna velika stabla i zelena trava. U ovakvom okruženju, to je prava rijetkost.

12. Za kraj priroda im još jednom daruje ljepotu.
Na izlasku iz šume pruža se prekrasan pogled na more, a miris cvijeća prati ih na izlasku iz ovog zemaljskog raja. Ono što svatko nosi s Velebita je osmijeh na licu.

Ana Kvočić, Iva Jerković

Više informacija o izletima na www.hpd-kapela.hr

9. Kamena galerija, 1. Ljubotić Još ne znate kamo biste na izlet za vikend? Donosimo vam fotopriču Sensinih zaljubljenika u planine i divljinu, koji su nakon brojnih uspona odabrali staze južnog Velebita. Možda vam daju ideju