Hladni postupak

Sastojci:
1,5 kg masti (životinjskog podrijetla ili biljni maslac poput karite ili mango maslaca)
460 g biljnoga ulja (maslinovo, palmino)
7 dl vode (po mogućnosti kišnice)
270 g kaustične sode (lužine)

Priprema:
U velikoj posudi od otporne plastike ili nehrđajućeg čelika polako dodajte kaustičnu sodu u vodu (nikada obrnuto), najbolje je dodavati žlicu po žlicu. Nemojte odmah svu kaustičnu sodu sasuti u vodu jer će nastati jaka reakcija i smjesa bi mogla iskipjeti iz posude. Čim dodate prvu žlicu kaustične sode, odmah će doći do reakcije, voda će početi vreti i pjeniti se.

Nakon što ste polako dodali svu lužinu, drvenom kuhačom (nikako metalnom) promiješajte smjesu te dodajte, također polako, otopljene masti i ulja, koje ne bi trebale biti vrele nego tople. Miješajte smjesu u jednom smjeru dok ne dobijete ujednačenu melasu, poput gustog meda. Možete smjesu miješati i mikserom, no nemojte miksati predugo (najviše desetak minuta) jer će se smjesa vrlo brzo početi stvrdnjavati. Ako želite, možete u smjesu dodati i neka eterična ulja za poboljšavanje mirisa (približno desetak kapi), poput ulja lavande, melise ili cimeta.

Obložite svoj kalup celofanom pa polako i oprezno ulijte u njega još topao sapun. Nakon 24 sata sapun narežite na željene oblike (kocke i sl.) ili ga izvadite iz kalupa (ako je kalup manji) i ostavite da se suši na prozračnome mjestu od šest do osam tjedana. Kao kalup može poslužiti bilo koja posuda ili ambalaža od mlijeka ili soka izrezana s gornje strane.

Topli postupak

Prvi dio izrade isti je kao u pripremi sapuna hladnim postupkom, no razlika je u tome što se voda i masnoće ulijevaju u posudu od nehrđajućeg čelika u koju se lagano dodaje aktivna (kaustična) soda te se nakon prvotnog povezivanja (kad se smjesa malo smiri i više ne pokazuje znakove vrenja) sve stavi kuhati na laganu vatru i povremeno miješa dok smjesa ne postane gusta poput šećerne melase. To može trajati satima. Potrebno je paziti jer će smjesa postajati sve gušća. Nakon tri, četiri sata kuhanja, sapun će postati jako gust i treba ga brzo izliti u kalupe.

I ovom se sapunu mogu dodati eterična ulja za bolji miris. Sapun će se brzo stegnuti i već nakon nekoliko sati može se rezati na željene oblike. Također treba odstajati na prozračnome mjestu kako bi se završio proces saponifikacije i u potpunosti izvjetrila kaustična soda. Upravo to kuhanje ubrzava proces isparavanja kaustične sode pa je ovaj sapun puno prije spreman za upotrebu. Već nakon dva tjedna sušenja na zraku, kad kaustična soda potpuno ispari i u potpunosti završi proces saponifikacije, sapun će biti spreman za upotrebu.