Oraščići za pranje rublja plodovi su stabla Sapindus mukorossi koje raste na brežuljcima Himalaje u Indiji i Nepalu. Tamošnji narodi od davnina ih koriste kao prirodno sredstvo za pranje kose i tijela, ali i rublja i odjeće. Ne izazivaju alergije, potpuno su blagi, bez boje i mirisa, ne mijenjaju boju tkanine, a idealni su i za ručno pranje vune i svile.

Ljuske tih oraščića sadrže saponin, prirodni deterdžent koji djeluje kao prirodni sapun koji se oslobađa u vreloj vodi. Oraščići su biorazgradivi, a za jedno pranje potrebno je samo nekoliko oraščića, tako da je količina od 1 kg oraščića dovoljna za približno 200 pranja.

Upotreba:
Koristi se jedna do četiri ljuske oraščića po pranju na temperaturi od 30 do 90 °C. Ljuske se stave u malu pamučnu vrećicu koja se zavezana ubaci među rublje u stroju za pranje rublja. Sapunski oraščići mogu ostati u stroju za pranje rublja do kraja pranja jer je voda za ispiranje hladna i vrlo mala količina saponina ostaje na rublju. Budući da im je miris neutralan, oraščićima se mogu dodati eterična ulja.

Loptica za pranje rublja je plastična loptica napunjena keramičkim kuglicama koje iz vode uklanjaju kalcij i magnezij. Tako voda postaje mekša, što omogućuje dublje prodiranje molekula vode u tkaninu pa se povećava efikasnost čišćenja. Magneti u unutrašnjosti loptice privlače nečistoće pa se one lakše odvajaju od tkanine, ispiru i odlaze s otpadnom vodom. Keramičke kuglice i magneti u loptici su biorazgradivi, a ovojnica je izrađena od recikliranog plastičnog materijala.

Upotreba:
Loptica se ubaci zajedno s rubljem u stroj za pranje rublja i uključi željeni program pranja. Nije potrebno dodavati ni prašak ni omekšivač. Rok trajanja joj je tri godine, a za to vrijeme može oprati onoliko rublja koliko stane u 750 strojeva za pranje.