Na površinama, osobito onima u kuhinji, nakon nekog se vremena nakupi masnoća, uklanjanje koje se čini vrlo zahtjevno jer i nakon pranja uobičajenim sredstvima često ostaju tragovi masnoće pomiješane s prljavštinom. Umjesto kupovnih sredstava koja obećavaju lako odmašćivanje, a često su vrlo agresivna, sredstvo za uklanjanje masnoće sa stakla i namještaja te u kuhinji lako možemo napraviti sami.

U bocu – najbolje s raspršivačem –ulijte 400 ml destilirane vode i 100 ml alkohola. Na to nakapajte 10-ak kapi ekološkog sredstva za pranje posuđa i 10 kapi eteričnog ulja čajevca, limuna, naranče i/ili lavande. Dobro protresite (to učinite svaki put prije uporabe) pa poprskajte po površini, a zatim dobro prebrišite mokrom krpom ili spužvom.

Za sredstvo za odmašćivanje s manjom količinom alkohola u bocu ulijte 500 ml destilirane vode pa dodajte žlicu ekološkog sredstva za pranje posuđa. U žlicu alkohola nakapajte 10 kapi eteričnog ulja čajevca pa i to ulijte u bocu. Dobro protresite prije uporabe.