Mnogi dnevni boravci nakon blagdana će možda imati sličan prizor: božićno drvce, bez ukrasa i lampica, spremno za uklanjanje. No, možemo li predložiti recikliranje (ili ponovno korištenje)? Zapravo postoji mnoštvo načina kako izvući maksimum iz svog stabla prije nego što ga odbacite.

Od ručnog rada do vrtlarstva, evo nekoliko zabavnih i ekološki prihvatljivih načina korištenja drvca nakon Božića.

Vraćanje prirodi

Nacionalno udruženje božićnih drvca ima mnoštvo održivih ideja za recikliranje drvaca. Prema njihovim riječima, stara stabla čine lijepo hranilište i utočište za ribe kad su potopljena u privatnim ribnjacima. A ako kod kuće imate ribice za kućne ljubimce, možete čak i odlomiti male grane i postaviti ih kao ukras u akvariju.

Slično tome, drvca čine dobre hranilice i za ptice. Možete uspravno postaviti drvce u svom dvorištu i nanizati na njega voće ili kokice za ptice koje će ih jesti (samo pripazite da su sve kukice od božićnih kuglica i ukrasa uklonjene). Postoji nešto posebno u vraćanju dijela prirode izravno u okoliš u korist životinja.

U vrtu

Ako imate vrt kojem treba malo ljubavi, božićna drvca čine odličan malč. Jednom usitnjene, grane se mogu koristiti za obogaćivanje i izolaciju tla u vašem vrtu. Tanak sloj grana također može poslužiti kao osnova svježe kompostne hrpe.

Kriške panja izvrsne su i za postavljanje staze kroz vaš vrt ili postavljanje obruba vrtne gredice.

A za buduću upotrebu, božićna drvca također se mogu ponovno zasaditi! Sljedeće godine kada kupujete svoje drvce, razmislite o kupnji onog koji je ukorijenjen u nekoj vrsti spremnika. Naravno, ova opcija ovisi o vašem dvorištu i klimi (najbolje preživljavaju u blagoj klimi), ali ako vam se ideja sviđa, preporučuje se iskopati rupu u kasnu jesen kako biste bili spremni za sadnju nakon Božića.

Budite kreativni

Postoji toliko mnogo načina da postanete kreativni sa svojim drvcem. Širina stabla od božićnog drvca izvrsne je veličine za umjetničke projekte poput podmetača, ukrasa i još mnogo toga. Možete ih obojiti bojom ili flomasterima ili si dati malo truda i okušati u spaljivanju drva.

Uz to, nekoliko punih grana je sve što vam je potrebno za vijenac ili oblogu prozora. Grane i komadići panja također se mogu prenamijeniti kako biste od njih napravili božićne figurice.

Pravilno odlaganje

I na kraju, ako ste došli ovamo nadajući se jednostavnim smjernicama za recikliranje, evo ih:

Većina odvoza otpada odvest će vaše drvce u dane odvoza smeća, uzevši u obzir da ispunjavate njihove smjernice poput uklanjanja ukrasa, svjetala itd. Slično tome, neke neprofitne organizacije pokupit će vaše drvce umjesto vas. (Provjerite s lokalnim izviđačkim postrojbama!) Svoje drvce možete odložiti i u obližnjim centrima za reciklažu.

I na kraju, kontaktirajte svoj lokalni odjel za javne radove kako biste provjerili imaju li programe za recikliranje drveća. Neki će doći i nasjeći stablo umjesto vas, a vi možete zadržati malč za svoj vrt.

Svi smo za to da blagdanske tradicije učinimo održivijima, pa se nadamo da su vas ove ideje nadahnule da ove godine isprobate nešto novo s božićnim drvcem. Možda od njega dobijete i slatke ukrase!

Izvor: mindbodygreen.com