Opasne kemikalije

Čišćenja doma nije nimalo lagan posao. Zato što su prašina, prljavština, mrlje i neugodan miris svakodnevica, u nedostatku vremena posežemo za sredstvima za čišćenje kojima ne znamo podrijetlo ni sastav. Tu bi naviku trebalo mijenjati.

Opasne kemikalije koje se upotrebljavaju za održavanje kuće i vrta mogu izazvati koroziju cijevi i nanijeti štetu okolišu. Te su kemikalije opasne i za zdravlje. Prosječno kućanstvo upotrebljava tri puta više deterdženta za pranje posuđa i rublja nego što proizvođači preporučuju. Smanjite li količinu deterdženta, pomoći ćete da se smanji njegov negativan učinak na okoliš i ujedno ćete uštedjeti.

Neke zemlje EU-a zabranile su proizvodnju i prodaju deterdženata koji sadržavaju fosfate jer su iznimno opasni za okoliš. Iako Hrvatska to još nije učinila, to ne znači da vi, nakon što proučite deklaraciju, iz svojeg doma ne možete izbaciti takve proizvode. U Hrvatskoj su dostupni i proizvodi izrađeni od isključivo biljnih i mineralnih sastojaka bez fosfata koji minimalno onečišćuju okoliš.

Prednosti prirodnih pripravaka

U trgovinama ćete pronaći sredstva za čišćenje, pranje posuđa i osobnu higijenu marke Ecover. Zbog blagog sastava nježni su za kožu, ugodna su mirisa, a sredstva za pranje rublja ne sadržavaju fosfate ni optička vlakna. Njihova je prednost što nakon upotrebe ne ostavljaju tragove kemikalija u domu, na odjeći i posuđu.

Jedan od načina prirodnog čišćenja doma je i da sredstva za čišćenje pripremite sami s eteričnim uljima. Aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović pripremila nam je recepte za čišćenje doma bez kemikalija i objasnila koje su prednosti prirodnih pripravaka:

"Ne onečišćuju tijelo ni okoliš, pročišćavaju zrak i na taj način podržavaju zdravlje onoga koji se njima koristi. Uz to što oplemenjuju prostor ugodnim mirisima, prirodna ulja blago djeluju na živčani sustav i podižu raspoloženje. Čišćenje doma uz kućne pripravke pretvara se u kreativnu igru u kojoj se treba držati propisanih omjera i preporučenih eteričnih ulja. Samo prava eterična ulja imat će navedene učinke. Eterična ulja poput klinčićevca i cimeta mogu nadražiti kožu pa se ne preporučuju za čišćenje".

PageBreak

cist2
Shutterstock cist2
Prirodni recepti za čišćenje:

1. Namještaj od punog tamnog drva

Pomiješajte 2 žlice maslinovog ulja i 3 kapi eteričnog ulja usplođa limuna. U tekućinu umočite komadić suhe pamučne tkanine i njome ulaštite namještaj. Ovo je sredstvo pogodno i za starinske ormare i komode.

2. Rublje

U pretinac za omekšivač perilice za pranje rublja ulijte 1 dl vode pomiješane sa 5 kapi lavande (Lavandula vera).

3. Prirodni osvježivač prostora

Pripremite bočicu od tamnog stakla s pumpicom od 1 dl. Ulijte 20 ml alkohola, otprilike 2 jušne žlice. U alkohol ukapajte: 30 kapi limete (Citrus aurantifolia), 30 kapi bergamota (Citrus bergamia), 10 kapi lovora (Laurus nobilis), 10 kapi geranija (Pelargonium graveolens) i 10 kapi eukaliptusa globulusa. Lagano protrljajte bočicu među dlanovima pa dolijte destiliranu vodu do vrha. Dobili ste osvježivač toaleta, kuhinje i unutrašnjosti automobila.

4. Sanitarije (pločice, umivaonik, školjka...)

U kutijicu sode bikarbone dodajte 3 kapi ljekovite lavande (Lavandula vera), 3 kapi grejpa (Citrus paradisi), 3 kapi eukaliptusa globulusa i 1 kap paprene metvice (Mentha piperita). Zatvorite posudicu pa protresite da se sastojci prožmu. Na mokru površinu pospite prstohvat mirisnog praha pa mokrom spužvicom istrljajte sanitarije. Isperite.

5. Univerzalno sredstvo za prozore, radne plohe, štednjak, slavine

Pripremite staklenu bočicu s raspršivačem. Ulijte u nju 20 ml jabučnog octa, a u ocat ukapajte 30-ak kapi eteričnog ulja usplođa limuna (Citrus limon). U mješavinu ulijte 80 ml destilirane vode i snažno protresite. Poprskajte po površini i obrišite pamučnom tkaninom.

6. Kanta za smeće

Na dno kante za smeće stavite karton na koji ste nakapali 5 kapi geranija (Pelargonium graveolens ili Pelargonium asperum) i 5 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia). Ova kombinacija sprječava neugodne mirise i usporava širenje bakterija.

7. Tepisi i tkanine, receptura za suho pranje

U 100 grama sode bikarbone dodajte 10 kapi limuna (Citrus limon), 10 kapi grejpa (Citrus paradisi) i 10 kapi lavande (Lavandula vera). Pomiješajte sastojke i dobro zatvorite u plastičnu vrećicu. Ostavite dan-dva da se sastojci povežu. Nakon toga pospite mirisni prah po svojim tepisima, lagano ih istrljajte suhom pamučnom tkaninom i nakon sat vremena počistite usisivačem. Svjež miris danima će isparavati iz vaših tepiha i vrećice usisivača.