OKUŠAJTE SE U NOVOM EKSPERIMENTU UZ NAŠE SAVJETE: 40 dana bez kupovanja novih komada odjeće

Uz naše savjete hrabro iskoračite iz začaranog kruga potrošačke groznice

Shutterstock

Koliko bijelih košulja ili crnih traperica imate u ormaru, a koliko ih zapravo nosite? Kupovanje odjeće i pretrpavanje ormara uobičajena je razbibriga u našoj kulturi, no stvari koje posjedujemo rijetko nas čine sretnima, a doprinose lošim klimatskim promjenama i zagađenju Planeta. Uz naše savjete hrabro iskoračite iz začaranog kruga potrošačke groznice i okušajte se u višetjednom ili višemjesečnom eksperimentu nekupovanja.

 1. Prije nego što odlučite prestati kupovati garderobu, temeljito pročešljajte svoj ormar. Reciklirajte ili darujte ono što vam više ne treba, a zatim napravite popis svega što planirate zadržati, tj. onoga što želite prestati kupovati. Tako ćete imati stalan podsjetnik na to koliko istih komada odjeće, obuće i modnih dodataka već imate.

2. Odlučite koliko će dug biti period vaše apstinencije od kupnje. Bilo da odaberete 40 dana ili jednu godinu, vaš će vam novčanik biti zahvalan.

3. Pričajte svima koje poznajete o svom eksperimentu. Ne samo zato da vas prijateljice ne dovode u iskušenje pozivajući vas u kupnju nego i zato što je manja vjerojatnost da ćete odustati od nekupovanja jer ćete osjećati veću odgovornost prema drugima.

4. Izbjegavate odlazak u trgovačke centre, ne „pecajte“ stvari na online rasprodajama, ne listajte prodajne kataloge, smanjite korištenje određenih društvenih mreža jer obiluju modnim reklamama, ne gledajte kanale s TV prodajom...

5. Svaki put kada poželite nešto kupiti, osvijestite svoje emocije i situaciju u kojoj se nalazite. Umjesto da razmišljate o svom predmetu želje, upitajte se zašto smatrate da vam baš to treba. Želite li kupnjom poboljšati trenutačno raspoloženje, skrenuti pažnju s problema, pratiti modne trendove...?

6. Usvojite nove vještine i budite kreativni. Ako ste naviknuli potrgane predmete zamijeniti novima, naučite kako ih popraviti, a ono što poželite, pokušajte napraviti sami, reciklirajući i prepravljajući ono što već imate.