AJURVEDSKI SAVJETI ZA JESEN: Budite zdravi i snažni na prijelazu sezona - evo što prvo popiti ujutro, a što jesti

Kao i svaka promjena, ulazak u novo godišnje doba zahtijeva prilagodbu, koja je lakša uz stoljećima prokušane ajurvedske savjete

Shutterstock

Utemeljena na elementima i njihovim sezonama, ajurveda je bogat izvor savjeta za lakši prelazak u novo godišnje doba. Jesen je u njoj povezana s vata došom te izražena pokretom, suhoćom, vjetrovitošću i oštrinom, objašnjava Sondra Matara, učiteljica joge i blogerica, te navodi nekoliko jednostavnih stvari koje je moguće učiniti svakoga dana kako biste se lakše nosili s tim.

Da se zagrijete iznutra na početku dana, započnite ga velikom čašom tople vode, kojoj možete dodati malo limunova soka. Osim zagrijavanja i hidratacije organizma, to će vam istodobno pokrenuti probavu i već na samom početku dana omogućiti dobro čišćenje.

Za uravnoteživanje zračne kvalitete vate, jedite sezonsko korjenasto povrće koje će vam zahvaljujući svojoj zemljanoj kvaliteti pomoći da se uzemljite. Hrani dodajte začine koji zagrijavaju kao što su đumbir, cimet, papar, kumin i kurkuma. Jela začinjena njima bit će ne samo ukusnija nego i probavljivija.

Hladnoću jesenskih večeri odagnat ćečaj od đumbira ili čaša toplog mlijeka aromatizirana s malo kurkume.