4 vrste intimnosti u ljubavnim vezama: U kojoj se fazi povezanosti nalazi vaš romantični odnos?

Bez istinske intimnosti ne postoji sretna ljubavna veza, a romantični odnosi kreću se posebnim stazama na kojima se mijenja važnost i značaj određene vrste intimnosti

Hrant Khachatryan / Unsplash

Intimnost u romantičnoj vezi odnosi se na osjećaj emocionalne povezanosti i podrške vašeg partnera, kako mentalno tako i fizički. Vas dvoje dijelite posebnu i jedinstvenu vezu, a prava intimnost podrazumijeva da se obje strane osjećaju sigurno i dovoljno ugodno da budu ranjive jedna prema drugoj uz dogovor o vjernosti i povjerenju u vezi, piše Your Tango.

Ovo su 4 poznate vrste intimnosti u kojima uživaju ljubavni partneri, a najviše doprinose kada djeluju u simbiozi. Svaki odnos prolazi kroz različite faze pa je tako moguće da ćete određenu vrstu intimnosti smatrati važnijom u jednom trenutku, a u drugom možda neku sasvim drugačiju.

1. Iskustvena intimnost

Iskustvena intimnost odnosi se na zajednička iskustva koja vas dvoje dijelite, poput privatnih šala ili sjećanja koja imaju posebno značenje za vas kao par. Različite vrste iskustava koje zajedno stvarate ono su što čini vašu vezu i priču drugačijima od svih ostalih i dovodi do međusobnog zbližavanja. Ako je trenutak koji ste vas dvoje podijelili bio intiman i nezaboravan, isti osjećaji vezani uz taj trenutak ponovno bi se doživjeli dok prepričavate priče. Ovu vrstu intimnosti možete povećati zajedničkim stvaranjem sjećanja i više razgovora o stvarima u prošlosti koje ste možda učinili, ali u međuvremenu zaboravili i ti će se osjećaji brzo vratiti.

2. Emocionalna intimnost

Emocionalna intimnost odnosi se na ranjivo, autentično te ravnopravno dijeljenje misli i osjećaja obje strane, kao i razumijevanje onoga što druga osoba osjeća. Možete podijeliti stvari koje možda niste rekli nikome drugome poput svojih dubokih misli, snova, strasti ili strahova i razočaranja u životu. Nakon što podijelite sve to, trebali biste osjećati kako vas vaš partner vidi i razumije, a isto vrijedi i obrnuto. Nema osuđivanja ili omalovažavanja, samo ljubavi i razumijevanja. Sve je u tome da dođete do razine na kojoj se vas dvoje poznajete i vjerujete jedno drugome toliko da ćete se uvijek moći međusobno povjeravati. Možete povećati ovu vrstu intimnosti dijeljenjem još jedne svoje nade, sna, nasumičnih misli ili slično i vidjeti što druga strana ima za reći te potaknuti partnera da podijeli isto s vama.

3. Intelektualna intimnost

Intelektualna intimnost odnosi se na dijeljenje specifičnijih uvjerenja i stajališta koja dijelite kao par ili u koje vjerujete odvojeno, bez brige o sukobima ili prosudbama. Postoji obostrano razumijevanje da vas dvoje možete imati ista ili različita uvjerenja, pritom pazeći da se oba mišljenja cijene. To može biti teško jer stvari poput politike i drugih osobnih uvjerenja mogu biti vrlo različite, što ponekad otežava postizanje razumijevanja. Međutim, intelektualni intimni odnos to može učiniti s poštovanjem jer niti jedan od partnera nema uvjerenje da je "u pravu" nad drugim. Ovu vrstu intimnosti možete povećati tako da podijelite nove informacije koje ste možda saznali i o kojima želite razgovarati ili samo pitate partnera za mišljenje o određenoj temi, što može potaknuti zanimljivu raspravu. 

4. Fizička intimnost

Tjelesna intimnost odnosi se na fizički dodir i međusobnu privlačnost, a neki smatraju da je to najbitnija vrsta intimnosti. Ipak, i ostale tri su vrlo važne ako želite da veza potraje, jer ne možete temeljiti dugotrajnu vezu samo na fizičkoj intimnosti. Fizička intimnost je važna jer je dodir sam po sebi jezik ljubavi i dvoje ljudi se duboko povezuje zahvaljujući ovoj vrsti intimnosti. Kako biste povećali ovu vrstu intimnosti, možete istražiti različite stvari koje vam odgovaraju i eksperimentirati s aspektima ove vrste intimnosti. Najvažnije je pronaći nešto novo u čemu oboje jednako uživate i - zabaviti se.