Saturn, planet karme, retrogradan je od 29. lipnja do 15. studenog 2024. godine. Upravo nas ovaj planet vodi da preuzmemo odgovornost za svoje živote, prihvatimo vlastite postupke i odluke te naučimo kako postaviti granice, navodi Forever Conscious.

To je vrlo jednostavna, crno-bijela energija koja nas inspirira da budemo ambiciozni, visoko ciljamo i nadmašujemo se u svemu što nam je suđeno. Saturn također može predstavljati probleme s figurama bliskih muškaraca u našem životu ili općenito autoritetom. Saturn ponekad može biti strog učitelj, ali gura nas samo kada zna da se možemo nositi s oldređenim izazovima. Zapravo, retrogradni Saturn ima tendenciju biti vrijeme nagrade jer konačno počinjemo prepoznavati vlastito majstorstvo.

Retrogradni Saturn u Ribama 2024. godine

Saturn je ranije ušao u znak Riba 8. ožujka 2023. godine, i dok se teme iz ovog razdoblja mogu ponovno pojaviti, također ćemo se vjerojatno naći u preispitivanju karmičkih lekcija i učenja koja su bila prisutna u studenom 2023 godine. Vjerojatno je lakše prisjetiti se studenog i razmisliti o tome što nam se tada događalo. Koje su nam se lekcije pojavile? Gdje smo bili pozvani istupiti i preuzeti odgovornost ili postaviti granice? Jesmo li vodili izgubljenu bitku? Vrlo često osoba s kojom najviše ratujemo smo mi sami. Kako možemo omekšati i oprostiti sebi? Kako možemo biti nježniji prema sebi i svemu što nam se događa?

Saturn definitivno nije nježna energija, ali u Ribama vidimo neke od njegovih mekših kvaliteta. Saturn nas želi podsjetiti da prestanemo ratovati sami sa sobom i drugima - on želi da pronađemo mir.

Retrogradni Saturn i asteroid Nessus

Dok Saturn putuje retrogradno 2024. godine, putuje uz asteroid Nessus koji je također retrogradan. Nessus je asteroid iscjeljivanja koji čuva neke od naših tamnijih i dubljih kvaliteta. Povezan je s našom sjenom i dubokim generacijskim ranama koje nasljeđujemo tijekom života, a pojavljuje se kako bi nas podsjetio da nisu sve rane tu zbog nas samih.

Rad s Nessusom vrlo je osoban, pa je teško riječima opisati kako možemo raditi s tom energijom. Svi nasljeđujemo generacijske rane i ponekad se osjećamo pozvanima da stanemo na kraj stvarima, a ponekad nas jednostavno podsjeti da nije sve pod našom kontrolom.

3 horoskopska znaka ubrzo će osjetiti ovaj retrogradni hod

Retrogradni hod Saturna najviše će osjetiti ova 3 horoskopska znaka:

  • Vaga

Iako Saturn nije vladar Vage, njegov retrogradni hod može utjecati na Vage, posebno u pogledu odnosa i unutarnjeg balansa. Vage bi mogle osjetiti potrebu za preispitivanjem svojih odnosa i traženjem načina za postizanje emocionalne ravnoteže. Ovo je vrijeme kada mogu raditi na iscjeljivanju prošlih emotivnih rana.

  • Jarac

Saturn je vladajući planet Jarca, što znači da Jarčevi uvijek osjećaju njegov utjecaj, a posebno tijekom retrogradnog hoda. Ovaj period može donijeti introspekciju i potrebu za prevladavanjem starih trauma. Jarčevi bi mogli osjetiti povećanu potrebu za radom na osobnom razvoju i suočavanju s prošlim izazovima.

  • Vodenjak

Saturn je suvladar Vodenjaka, pa će i oni osjetiti snažan utjecaj njegovog retrogradnog hoda. Ovaj period može biti vrijeme kada Vodenjaci preispituju svoja uvjerenja i prilagođavaju ih novim narativima s kojima se susreću. Mogu osjetiti potrebu za dubokim unutarnjim radom kako bi postigli veći unutarnji mir.