Ljubav prema sebi je izuzetno važna za naše fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Kada volimo sebe, više cijenimo svoje potrebe i želje, a to nam pomaže da donosimo bolje odluke koje su u skladu s našim istinskim vrijednostima. Također, kada volimo sebe, više brinemo o svom tijelu, pažljivije odabiremo hranu koju jedemo, više se krećemo i trudimo održati svoje tijelo zdravim.

Emocionalno, ljubav prema sebi nam pomaže da razvijemo pozitivan stav prema svojim postignućima, što povećava naše samopoštovanje i samopouzdanje. Kada se volimo, manje smo skloni osuđivati sebe zbog grešaka i nedostataka, prihvaćamo sebe onakvima kakvi jesmo. 

Mentalno, ljubav prema sebi nam pomaže da razvijemo zdrave obrasce razmišljanja i načine suočavanja s teškoćama. Kada volimo sebe, više smo skloni primijetiti i prepoznati negativne obrasce razmišljanja i ponašanja te raditi na njihovoj promjeni i prevladavanju.

Ukratko, ljubav prema sebi je ključna za cjelokupnu dobrobit našeg bića - fizičkog, emocionalnog i mentalnog. Kada volimo sebe, brinemo se o sebi na najbolji mogući način, razvijamo pozitivan odnos prema sebi i životu, a to nas čini sretnijima i uspješnijima u svim područjima života.

Kada ne njegujemo i ne priznajemo ljubav prema sebi, ona se očituje u našim odnosima i na našem tijelu. Ne postavljamo zdrave granice, kritičar u nama je izrazito aktivan i zadovoljavamo se mrvicama na radnom mjestu, u prijateljskim i partnerskim odnosima.

Na razne načine možete njegovati i prakticirati ljubav prema sebi:

1. Posvetiti pažnju svom fizičkom zdravlju kroz tjelovježbu, pravilnu prehranu i dovoljno sna.
2. Bavite se hobijima i aktivnostima koje vas raduju. 
3. Postavite granice i recite 'NE' stvarima i odnosima koji ne služe vašoj dobrobiti. 
4. Ljubazno i nježno razgovarajte sa sobom i preoblikujte negativan način govora o sebi u pozitivan (glupa sam, ja to jednostavno ne mogu… u  - svjesna sam svojih vrijednosti). 
5. Prakticirajte mindfulness i samorefleksiju kako biste bolje razumjeli sebe. 
6. Tražite podršku i pomoći kada vam je potrebna, od prijatelja, obitelji ili stručnjaka za mentalno zdravlje. 

Zapamtite, ljubav prema sebi nije znak sebičnosti. To je neophodan dio ispunjenog i sretnog života.