Mi smo bića navika. Ne bismo mogli bez njih. Neke nam služe danas, neke su nam služile kada smo ih kreirali, a sada su nam samo smetnja na putu. Usporavaju nas ili čak zadržavaju na mjestu. Navike su radnje, misli, riječi i možemo ih mijenjati. Evo primjera iz mog života. 

Odlučila sam piti manje kave. Svakog jutra ispijala sam veliku šalicu crne, turske kave, a popila bih kavu i popodne. Dušu dalo za želudac. On se bunio, slao signale. Ja sam ih čula i ignorirala. Moć navike pokazala je tu svu svoju snagu. Stalno sam pregovarala sa sobom. Ujutro očito nije bilo moguće dugotrajno održati naviku ispijanja čaja umjesto kave. Tko pije čaj ujutro? Pa nisam bolesna -  u glavi su mi odzvanjale te mamine riječi. Kako li je samo lako naći opravdanje i podršku u ne stvaranju navike! 

Krenula sam korak po korak. Popodnevnu kavu počela sam ispijati tek svaki drugi dan. Potom san je u potpunosti izbacila i zamijenila čajem ili napitkom kurkuma latte (mamin glas se više nije javljao). Jutarnje kave još se nisam mogla riješiti. Budimo iskreni, bila sam ovisna o njoj. Ne zato što se nisam mogla probuditi bez nje nego je bila dio mojeg jutarnjeg rituala, moja navika. Dakle, ujutro mi je bilo važno popiti nešto toplo, umiriti se i uživati u okusu. Odlučila sam ga zamijeniti kakaom. Daje mi energiju i moj želudac slavi. 

Kod promjene navika važno je krenuti sa stavom prihvaćanja i nježnosti prema sebi. Treba ići korak po korak, dan po dan. Važno je da svaki dan napravite korak. Kako?

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić

Pokazat ću vam na još jednom primjeru - kako se ranije buditi.  Naime, to pitanje često čujem od svojih klijenata. Za početak, odlučite koju naviku želite promijeniti npr. želite ranije ustati ujutro kako bi meditirali, popili kavu ili čaj u miru. 

1. korak - definirajte naviku

Budit ću se ranije - nije dovoljno jasno našem umu. On voli jasne i precizne upute.
Ustat ću 15 minuta ranije svaki dan tijekom tjedna - puno je jasnija uputa. 

2. korak - dajte si vremena
Kada idete spavati? Pomaknite vrijeme odlaska na spavanje za 15 minuta. Prvo krenite s odlaskom na spavanje ranije barem dva tjedna i potom krećete na glavnu namjeru. Stvaranje navike ustajanja 15 minuta ranije. Uvijek dajete sebe. I nježni ste prema sebi. Svaki dan. Svjesno, dosljedno i puni ljubavi prema sebi. Dok ranije ustajanje ne postane nova korisna navika. Neka vam stvaranje navike bude zabava. Istraživanja su pokazala da ćemo ustrajati dulje i postići više ako stvaranje nove navike učinimo zabavnom. 

3. korak - potražite podršku
Dobre navike su zarazne i zabavno je podijeliti svoje ideje s ljudima i pronaći nekoga tko vam može biti podrška. Poruka partnera ili prijateljice prije spavanja “Dosta Netflixa, vrijeme je za spavanje... ostavi nešto i za sutra!” izvući će osmijeh na vaše lice, pritisnuti pauzu na daljinskom upravljaču i ugasiti TV. 

4. korak - budite nježni prema sebi
Ne osuđujte se ako preskočite ponekad vašu odluku, dok god se vratite na put kojim ste krenuli. Ujutro odspavajte i uživajte u spoznaji da vi vladate sobom i svojim željama. Možete se drugi dan vratiti na put koji ste si zamislili. Da, malo ćete duže putovati, ali bez tog skretanja ne bi bilo novog doživljaja. Iduće jutro kada krenu negativne misli i unutarnji kritičar se javi, nasmiješite se i zagrlite se.

Stvaranjem nove navike stvarate i novi, bolji odnos prema sebi.