Zagrljaji mogu pružiti mnogo utjehe. Mogu vam pomoći da se osjećate bliže nekome do koga vam je stalo, bilo da je to partner, prijatelj, roditelj ili dijete. Zagrljaju također povećavaju osjećaj sreće i ispunjenja učvršćujući vaše znanje da je drugim ljudima stalo do vas.

Kada vas okolnosti sprječavaju da provodite vrijeme s voljenima, mogli biste osjećati prilično očajnu potrebu za fizičkom privrženošću. Dodir je čovjekova osnovna potreba, pa je to sasvim normalno. Njegov izostanak može imati prilično velik utjecaj na vaše emocionalno zdravlje. Ako vam je stvarno potreban zagrljaj, a sami ste, zašto ga ne biste pokušali dati sebi? 

Prema istraživanju iz 2011., grljenje samog sebe pomaže u smanjenju boli, piše Healthline.com. Bol se javlja na jednom mjestu u tijelu, ali ako prekrižite ruke i zagrlite sami sebe, vaš mozak bit će zbunjen oko mjesta signala boli. Dok vaš mozak radi na tome da to riješi, ima smanjenu sposobnost obrade drugih informacija - uključujući intenzitet boli. Ublažavanje boli povezano s grljenjem može imati i drugo objašnjenje. Istraživanje iz 2015. godine sugerira da bi hormon oksitocin, koji se oslobađa umirujućim dodirom, mogao igrati ulogu u ublažavanju boli. 

Dodir, čak i vaš vlastiti, pomaže u opuštanju jer snižava razine kortizola (hormona stresa) u vašem tijelu. Naravno, zagrljaj neće u potpunosti riješiti vaše probleme, ali vam može pomoći da se oslobodite napetosti i stresa. Dakle, sljedeći put kada se osjećate iscrpljeno ili razdražljivo,  odvojite vrijeme za dobar, dug zagrljaj, što vam može pomoći da podignete raspoloženje.

Također, grljenje, milovanje i fizičko tješenje vašeg tijela povećavaju osjećaje ljubavi i nježnosti prema sebi. Vježbanje ljubaznosti prema sebi pomaže vam da lakše prihvatite sebe onakvima kakvi jeste i umirite se nakon poteškoća ili pogrešaka.