Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 razloga zašto se trebamo češće grliti

Ako vam treba razlog da nekoga zagrlite, mi vam donosimo čak osam, a potvrdila ih je i znanost...

 par ljubav zagrljaj Izvor: Shutterstock

Čarobne moći zagrljaja

Jedna od stvari koja nas izdvaja od ostatka životinjskog carstva jest sposobnost da razvijemo emocionalnu povezanost. Jednostavan čin rukovanja, zagrljaja ili tapšanja po leđima, pobuđuju osjećaj ljubavi, povjerenja i ugode.

Ti kratki trenuci tjelesnog kontakta i davatelju i primatelju pružaju osjećaj ugode, a čak su i znanstvenici potvrdili da nam u životu treba više zagrljaja.

10 važnih činjenica o zagrljaju

Evo koje sve čarobne moći ima zagrljaj:

1. Smanjuje strah

Znanstvenici su potvrdili da nam zagrljaj osobe kojoj vjerujemo može smanjiti strah. Vjeruje se da to proizlazi iz zaštite i sigurnosti koja se osjeća u tom trenutku, zbog čega dobivamo samopouzdanje i lakše se nosimo s osjećajem straha.

2. Smanjuje bolove

Kada nekoga zagrlite, u vašem se mozgu oslobađa hormon oksitocin. Jednostavan dodir osobe koju volite potiče neurotransmitere u mozgu koji djeluju poput analgetika. Zagrljaj otupljuje bol te nam pomaže da se, umjesto na nju, usredotočimo na pozitivne strane života.

3. Snižava krvni tlak

Isti hormon koji pomaže otupiti bol, pozitivno utječe i na krvni tlak. Kada mozak otpušta oksitocin u krvotok, snižava se krvi tlak, zbog čega se osoba osjeća sigurno. Ta sigurnost smanjuje nervozu i tlak dovodi u normalu.

4. Ubrzava oporavak mišića

Još jedna dobrobit oksitocina je njegov utjecaj na obnavljanje mišićnog tkiva. U jednoj znanstvenoj studiji potvrđeno je da oksitocin ubrizgan u krvotok starije osobe potiče obnovu mišića kakvu bi imala mlađa osoba.

5. Pomaže u razvoju djeteta

Stručnjaci kažu da grljenje djeteta pomaže da ono odraste u emocionalno stabilnu osobu. Taj trenutak dodira i povezanosti potiče proizvodnju hormona vazopresina, koji potiče zbližavanje i prepoznavanje. Osim toga, takva će emocionalna podrška vašem djetetu pokazati zdrav i uravnotežen odnos koji će dijete oponašati kad odraste.

6. Povećava samopouzdanje

Jednostavni čin zagrljaja može vam poboljšati dan, popraviti raspoloženje i stvoriti snažniju vezu s ljudima koji su vam dragi. Dacher Keltner, direktor znanstvenog centra “Great Good“, objašnjava: "Posljednjih godina niz studija pokazao je neke nevjerojatne emocionalne i tjelesne dobrobiti za zdravlje koje dolaze iz dodirivanja. Ovo istraživanje sugerira da je dodir doista temelj za ljudsku komunikaciju, povezivanje i zdravlje."

7. Štiti srce

Iako ideja da je druženje s dragom osobom dobra za srce može zvučati poput klišeja, ona je istinita. Jedna je američka studija pratila utjecaj ljudskog dodira na zdravlja srca. Kada se sudionici nisu mogli dodirivati, otkucaji srca su im se ubrzali za 10 otkucaja u minuti, dok je onima koji su mogli zagrliti svoje partnere puls bio stabilan. U konačnici, opušteno srce koje ne radi prekomjerno duže će ostati zdravo!

8. Pomaže nam da budemo svjesniji

U našoj ubrzanoj svakodnevici, ponekad se teško zaustaviti i osjetiti sadašnji trenutak. Stoga, kada nekoga zagrlite, budi potpuno prisutni u tom trenutku i nemojte misliti ni na što drugo. To će vam pomoći smanjiti stres, poboljšati koncentraciju i povećati sreću.

Čudesna moć dodira

Izvor: evome.co

Tagovi

Najnovije