Siječanj je savršen mjesec za stjecanje novih navika. Ako tražite što bi vam moglo pomoći da se opustite prije spavanja – isprobajte zlatno mlijeko. Riječ je o toplom, drevnom ajurvedskom napitku. Kao što je neurolog Kulreet Chaudhary napisao za mbg: "Jednom kada probate zlatno mlijeko, bit ćete zaluđeni načinom na koji smiruje vaš um i tijelo na kraju dana i poziva cijelo vaše biće da se opusti.Tako otpušta sve brige dok tonete u san." A ovisno o sastojcima koje odaberete, može umiriti vaš um i istovremeno poboljšati zdravlje i izgled vaše kože. Recept donosimo u nastavku!

Recept za zlatno mlijeko s dodatnim blagodatima za kožu

Većinu blagodati zlatnog mlijeka za ljepotu možemo pripisati kurkumi, glavnom sastojku. Utvrđeno je da korijen kurkume i njegov glavni bioaktivni spoj, kurkumin, posjeduju mnoga antioksidativna svojstva, koja pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala, poput zagađivača iz okoliša.

Ove antioksidativne sposobnosti također čine kurkumu posebnim sredstvom za posvjetljivanje kože, kako kada se proguta tako i lokalno (zato su maske za lice od kurkume toliko popularne u mnogim kulturama). Kurkuma također pomaže u inhibiciji proizvodnje protuupalnih gena, blokirajući upalne putove, što može ponuditi još veću zaštitnu korist.

Sada, ako želite još više poboljšati svoje zlatno mlijeko koje voli kožu, možete u mješavinu dodati mjericu kolagena u prahu.
Ako želite uključiti ovaj gutljaj koji voli kožu u vašu večernju rutinu, slijedite ovaj recept koji se nalazi u našem punom vodiču za zlatno mlijeko:

Sastojci:

1 šalica mlijeka po izboru (kokosovo mlijeko ga čini mrvicu slađim!)
1 žličica kurkume u prahu
1 mjerica kolagena
Prstohvat crnog papra
Dodati po želji: prstohvat mljevenog cimeta, prstohvat mljevenog kardamoma, 1 žličica meda, 1 žličica kokosovog ulja

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke. Možete koristiti blender ako ga imate.
Zagrijte u loncu na štednjaku 15 munuta, ne dopustite da prokuha. 
Prebacite u svoju omiljenu šalicu i uživajte!