Ajurveda je tradicionalna indijska medicina koja liječi, iscjeljuje i obnavlja organizam u skladu s prirodom. Tijekom liječenja ova drevna tehnika prirodne medicine uzima u obzir cjelokupni život te pokušava postići zdravlje na svim razinama - energetskoj, mentalnoj, fizičkoj...

Osim u službi zdravlja, ajurveda se primjenjuje i za ljepotu - njegovanje kože i kose. Pravila su vrlo jednostavna. Kao prvo, sve je prirodno. Zatim, u njegovanju kože, važno je njezino čišćenje, hranjenje i hidratacija. Donosimo vam nekoliko jednostavnih i jeftinih savjeta za njegu kože prema receptu prekrasnih Indijki:

1. Konzumirajte prokuhanu vodu

Hidratacija je najvažnije pravilo za njegu kože, a prema ajurvedi, voda treba biti prokuhana i topla, kao što se i treba piti u manjim gutljajima. To savjetuju i liječnici: ako odjednom popijete mnogo vode, ona će samo "proći" kroz tijelo, odnosno brzo ćete je izbaciti iz organizma, dok manji gutljaji osiguravaju da se voda bolje upije i hidrira cijeli organizam.

2. Prakticirajte samomasažu

Ova opuštajuća tehnika u indijskim ritualima ljepote koristi se stoljećima, a pritom se najčešće koristi sezamovo ulje. Ova vrsta ulja preporučuje se za njegu kože, kose, zuba, pa čak i nakon sunčanja. Kada izmasirate lice ovim uljem, koža će biti nahranjena i svježa, a posebno se preporučuje osobama sa suhom kožom lica.

3. Jedite mrkvu

Brojna istraživanja dokazala su da je mrkva jedna od najvažnijih namirnica za one koji žele pružiti svojoj koži prirodni unos hranljivih materijala. Iako ovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, njezin najvažniji sastojak svakako su karotenoidi koji koži daju zlaćanu boju i štite od UV zračenja. Osim toga, mrkva sadrži i poliacetilene koji ublažavaju upale. U ajurvedi se posebno preporučuje konzumiranje kuhane mrkve, stoga idući put kad kuhate juhu ili pripremate salatu nemajte zaboraviti ubaciti malo kuhane mrkve. Prema pravilima ajurvede, važno je da ju ne podgrijavate.

4. Krećite se

Izaberite aktivnost koja vam najviše odgovara: plivanje, šetnja, trčanje, vožnja bicikla, joga, pilates... Osim što povoljno djeluje na zdravlje i liniju, aktivnost je važna i za ljepotu kože. Kada smo aktivni, znojimo se i oslobađamo se nakupljenih toksina iz organizma i kože. Također, vježbanjem se rješavamo se i stresa koji je jedan od okidača za starenje i pojavu bora.

5. Pijte čaj od đumbira

Detoks napitak koji je istovremeno i eliksir za vašu kožu. Đumbir je bogat gingerolom, sastojkom koji je bogat vitaminima i mineralima te ima protuupalno djelovanje. Važno je spomenuti da antioksidansi iz đumbira potiču proizvodnju kolagena i tako regeneriraju oštećenu i suhu kožu.