Ljudska koža ima izvrsno pamćenje. Istraživanja pokazuju da matične stanice, zadužene za regeneraciju kože, bilježe reakciju kože na razne ozljede i upale. Na taj način se koža bolje štiti od naknadnih sličnih napada i stvara zaštitu za takve slučajeve. Neke su studije čak pokazale da rana koja se ponovno pojavi na istom mjestu brže zacjeljuje.

Sposobnost matičnih stanica da pamte i tako se pripremaju za sljedeće reakcije također može objasniti zašto se stalno vraćamo najpopularnijim proizvodima za njegu. Imamo osjećaj da se njihov učinak s vremenom povećava. Ako napravite pauzu od svoje omiljene kreme i nakon nekoliko mjeseci je ponovno koristite, osjećate da su rezultati još bolji - sasvim je moguće da je to istina i ne samo u vašoj glavi. To se može pripisati činjenici da matične stanice pamte prethodno stanje kože i mogu brže i bolje reagirati. Fenomenalno, zar ne?

Ovi uvidi mijenjaju naš odnos s kožom, našim najvećim organom. Na neki način možemo reći da su sva naša životna iskustva zapisana na koži, da je koža naša životna karta. Ako bismo ovoj karti dodali legendu, onda bi njeni simboli bili predstavljeni oznakama, pjegicama, ožiljcima, pigmentacijom, zadebljanjima i slično. Svaki od ovih zapisa nosi svoju priču iz naših života. Razmislite što biste rekli da vaša koža može govoriti. Pjegica na nosu može vam ispričati romantičnu ljetnu priču, ožiljak od carskog reza emotivnu priču o danu kada ste postali majka, a ožiljak na bradi neustrašiv adrenalinski izazov. Sve te priče nas inspiriraju i daju nam snagu.

Naša koža izraz je naše jedinstvene osobnosti i ljepota pojedinca krije se upravo u toj jedinstvenosti. Stoga moramo biti ponosni na svoju kožu, moramo je ponosno 'nositi' i ne sramiti se takozvanih nepravilnosti. Savršenstvo zapravo ne postoji.

Ljeto je vrijeme kada našoj koži zbog vanjskih utjecaja treba još više pažnje i njege. Možete joj pomoći da postane otpornija s nekoliko osnovnih, ali bitnih navika:

1. Budite aktivni. Tjelesna aktivnost poboljšava cirkulaciju i održava kožu zdravom i fleksibilnom jer omogućuje prijenos hranjivih tvari i kisika do stanica.

2. Ne zaboravite na hidrataciju. Redovito hidratizirana koža je sretna koža. Stoga pijte dovoljno tekućine i birajte hidratantne proizvode za njegu.

3. Proizvode za njegu nemojte nanositi površno, već ih dobro umasirajte u kožu. Masažom potičemo stvaranje kolagena i činimo kožu elastičnijom.

4. Posljednje, ali ne manje važno: zaštitite kožu od sunca. To je najviše što možete učiniti za zdravu i otpornu kožu. Ne izlažite se najjačem suncu i ne sunčajte se bez nekog oblika SPF zaštite.