Internet i društvene mreže prepune su slika i oglasa o magičnom kolagenu. Kolagen bi trebao utjecati na mladolik izgled kože, poticati rast kose i jačati nokte, a pritom i učiniti zglobove gipkim. Je li to istina?

Što je uopće kolagen?

Kolagen je najvažniji i ujedno najzastupljeniji protein svih sisavaca. Tvori 25% svih proteina u našem tijelu, a nalazi se u vezivnom tkivu, kostima, tetivama, hrskavici, krvnim žilama, koži, zubima, probavnom traktu, kosi i noktima. Prema podacima istraživanja, naš organizam nakon 20. godine života, svake godine proizvede 1,5 % manje kolagena, zbog čega tijekom godina dolazi do fizioloških promjena na organima, tkivima i svim stanicama našeg tijela.

Kako djeluju dodaci prehrani s kolagenom?

U zadnjih deset godina je kolagen postao jedan od najviše istraživanih dodataka prehrani na tržištu. Iz literature zaključujemo da je za učinkovit dodatak prehrani s kolagenom vrlo važan izvor i oblik sastojaka. Hidrolizirani riblji kolagen ima nisku molekulsku masu zbog čega je iskoristivost 1,5 puta bolja u usporedbi s goveđim i svinjskim kolagenom. Postupkom hidrolize se molekule kolagena dijele na manje dijelove (aminokiseline, peptide, oligopeptide).

Nakon oralne konzumacije dodatka prehrani, želučana kiselina razgradi hidrolizirani kolagen na još manje dijelove koji putuju u tanko crijevo gdje se odvija apsorpcija nutrijenata. Ovdje se hidrolizirani kolagen u obliku malih kolagenskih peptida i slobodnih aminokiselina apsorbira u krvotok. Putem krvi putuju do mjesta gdje ga tijelo najviše treba.

kolagen111.jpg
promo 

Prisutnost aminokiselina kolagena u našem organizmu djeluju na dva načina:

- koriste za popravak oštećenog kolagena i ostalih proteina,
- uključuju se u sintezu novog kolagena, elastina i hijaluronske kiseline - osnovnih komponenta izvanstraničnog matriksa kože.

Za učinkovitu sintezu i apsorpciju uz sam kolagen neizostavni su vitamin C i MSM (metilsulfonilmetan). Vitamin C djeluje kao aktivator za obnovu vezivnog tkiva, dok MSM ima ulogu donora sumpora koji je nužan za nesmetanu sintezu novog kolagena.
Veganski i vegetarijanski kolageni ne postoje!

S obzirom da je kolagen protein životinjskog izvora, ne može biti veganski ili vegetarijanski. Mnoge tvrtke prodaju „vegasnki kolagen“ koji potiče proizvodnju kolagena u tijelu. Ti proizvodi obično sadrže vitamin C, cink i hijaluronsku kiselinu te poneki biotin i vitamin E.

kolagen.jpg
promo 

Za što se kolagen preporučuje?
Dodaci prehrani s kolagenom su iznimno popularni kod žena zbog svog djelovanja na ljepotu. Potiču rast noktiju i kose, kožu čine punijom i elastičnijom, što utječe na smanjenje bora koje nastaju s godinama. No kolagen nije samo beauty proizvod za žene, sve više istraživanja dokazuje da dodaci prehrani na bazi kolagena mogu pomoći kod smanjenja kroničnih bolova u zglobovima i održavanju zdravih kostiju.

Primjena oralnih dodataka prehrani koji sadrže kombinaciju kolagena, hijaluronske kiseline i MSM-a, su iznimno učinkoviti kod obnove hrskavice te ih specijalisti vrlo često preporučuju kod artritisa i kroničnih bolova u zglobovima.

Tekući dodatak prehrani Gaia Naturelle Kolagen shot

Kolagen shot je dizajnirali sa željom da se spoje najkvalitetnije molekule koje podupiru jedna drugu i uspostave ravnotežu tijela te smanje proces starenje organizma. U formulu su uključeni riblji hidrolizirani kolagen, MSM, hijaluronska kiselina, vitamini C, E, B6 i biotin te cink, sastojci koji podupiru lijep i mladolik izgled te istovremeno pružaju potporu bolnim zglobovima i krhkim kostima.
Zbog toga su rezultati vrlo brzo vidljivi i djeluje na problematike širokog spektra.