Kako riješiti problem u komunikaciji unutar partnerskih odnosa: Sigmund Freud ponudio je rješenja

Freud je vjerovao da obnova komunikacije ne počinje uvijek s partnerom, već unutar sebe. Ključ je u tome da osoba bude spremna otkriti svoje unutarnje konflikte i želje. Kada se osoba može povezati sa sobom, lakše će se povezati s drugima

Shutterstock

Sigmund Freud je vjerovao da se mnogi problemi u vezama javljaju zbog nerazjašnjenih emocija i potisnutih osjećaja iz prošlosti. Njegovo razumijevanje ljudske psihe bilo je usmjereno na nesvjesno, stoga bi poticao partnere da prepoznaju one duboko ukorijenjene emocije koje možda nisu svjesni, ali koje mogu narušavati njihovu međusobnu povezanost. Neugodne istine mogu biti potisnute, ali one se uvijek vraćaju kroz druge kanale, točnije neizgovorene misli i osjećaji, čak i ako su potisnuti, uvijek će naći put da se manifestiraju, najčešće kroz napetost ili udaljenost u vezi. Prema Freudu, ključ svakog rješavanja sukoba leži u razgovoru, a prije nego što par može obnoviti komunikaciju, svaki partner treba napraviti introspektivnu analizu.

Parovi bi dakle trebali prepoznati koja neizrečena očekivanja ili frustracije možda leže u pozadini njihovih problema. Ponekad se udaljenost u vezi može pojaviti zbog nesvjesnih emocionalnih sukoba ili zbog toga što jedan od partnera nije svjestan svojih pravih osjećaja. Freud je vjerovao da iskrenost prema sebi vodi ka iskrenosti prema drugima, a suočavanje s vlastitim nesvjesnim strahovima prvi je korak ka osvještavanju problema u odnosima.

Premda je ljubav vidio kao temelj odnosa smatrao je i kako je prekomjerna idealizacija partnera često uzrok frustracija i razočaranja u vezama. Važno je osvijesti razliku između onoga tko partner stvarno jest i onoga tko druga osoba želi da jest.  Priznanje te razlike može olakšati komunikaciju i smanjiti nepotrebne frustracije. Freud je bio svjestan kako mnogi problemi u vezama proizlaze iz nesvjesnih projekcija prošlih trauma ili neriješenih sukoba iz djetinjstva. Savjetovao bi parovima da istraže svoje prošlosti kako bi razumjeli kakve nesvjesne obrasce donose u vezu jer prošlost oblikuje našu sadašnjost više nego što želimo priznati, a upravo priznanje tih obrazaca može biti ključ za prepoznavanje dubljih uzroka problema u vezi.

Kako obnoviti komunikaciju prema učenjima Sigmunda Freuda u nekoliko koraka

Osvještavanje osobnih želja i frustracija: Prvi korak prema boljoj komunikaciji je prepoznavanje vlastitih potreba i očekivanja. Freud bi savjetovao da se svaki partner zapita: Što me zaista muči? Što želim od ovog odnosa?

Suočavanje s potisnutim emocijama: Svatko treba istražiti svoje osjećaje i pokušati izraziti ono što je dosad ostalo neizrečeno. Umjesto da potiskuju frustracije, partneri bi trebali razgovarati o njima.

Aktivno slušanje: Valja inzistirati na važnosti slušanja partnera, ne samo kako bi se odgovorilo, nego kako bi se razumjelo. Savjetovao bi da partneri ne prekidaju jedan drugog i da zaista obrate pozornost na ono što druga osoba govori. Jer, razumjeti drugog znači ići dalje od onoga što je rečeno, tražeći smisao iza riječi.

Empatija i emocionalna podrška: Empatija je ključan element svakog zdravog odnosa. Nužno je da partneri budu emocionalno dostupni jedno drugome i spremni ponuditi podršku, čak i kada se osjećaju povrijeđeno ili nesigurno.

Budite iskreni prema sebi, otvoreni prema partneru i ne bojte se razgovarati o najdubljim i najtežim temama. Kada bismo parafrazirali Freuda, mogli bismo reći - gdje je id, neka bude ego jer unutar te misli možemo prepoznati važnost svjesnog suočavanja s nesvjesnim silama koje oblikuju našu vezu. Ključ za ponovno povezivanje leži u svijesti o vlastitim emocijama i njihovom izražavanju kroz otvoren i iskren dijalog.