OPRAH WINFREY - KAKO SAM PRESTALA UDOVOLJAVATI DRUGIMA: Slijedite njene savjete i naučite reći 'ne'

Oprah Winfrey savjetuje kako da se osloboditi potrebe da udovoljavate svima oko sebe!

Profimedia oprah winfrey

'Imala sam bolest da udovoljavam drugim ljudima' - ovom rečenicom Oprah Winfrey je započela jedno od svojih predavanja. U njenim riječima mogu se pronaći mnogi, oni koji ne znaju da kažu "ne", jer se boje kako će izgledati u očima drugih, oni koji idu protiv sebe samo da bi ostavili dobru sliku, prelaze svoje granice, zapostavljaju osobne potrebe zbog potreba drugih, i tako troše svoje energiju. 

Ako ste ikada ugađali ljudima, znat ćete koliko je teško odbiti njihov zahtjev. Kada im kažete "da", a mislili ste "ne", vi postajete ljuti na sebe jer, realno, radite nešto protiv svoje volje, a ako su vaše reakcije na zahtjeve drugih uvijek pozitivne, oni će se vraćati po još. S takvim izazovom suočavala se i poznata voditeljica Oprah Winfrey.

Priznala je da se godinama borila s osjećajem grižnje savjesti ako bi nekome i rekla 'ne', sve dok nije pročitala knjigu "Mjesto duše" autora Garyja Zukava. U ovom djelu je napisano da energija iza onoga što kažete ima veliku moć - to je značajno utjecalo na nju, kako je navela na predavanju u Los Angelesu.

Na primjer, od vas se traži usluga koju ne želite učiniti, ali ćete ipak pristati. Možete će vas tapšati po ramenu jer ste "žrtvovali" svoje osjećaje kako biste pomogli prijatelju, ali u vama se istovremeno javljaju negativne emocije i vi zapravo odašiljete negativnu energiju. Kakva je onda svrha raditi stvari na silu? Zapravo ćete samo proširiti krug negativnosti, umjesto da ste rekli da sada to ne možete ili ne želite učiniti za drugu osobu.

Kako prestati ugađati drugima:

  1. Prihvatite da ćete ponekad razočarati ljude. Ne može svako uvijek biti zadovoljan, i to je više nego u redu.
  2. Ako vam se javi unutarnji glas koji vam poručuje "ne" dok se spremate posvetiti nečemu neželjenom – poslušajte ga!
  3. Prestanite sve pretjerano analizirati. Ovo je razlog broj jedan za osjećaj krivnje nakon što odbijete nešto učiniti. Kada primijetite da pretjerano razmišljate, zaustavite misli, sasijecite ih u korijenu.
  4. Recite "da" kada zaista to mislite, to vas čini iskrenom i autentičnom osobom.
  5. Važno je imati strpljenja da se oslobodite navike udovoljavanja drugima. Možda će vam trebati dani, mjeseci, godine, ali svačije putovanje je drugačije. Zato učite, radite na sebi, a rezultati će doći u pravom trenutku.