U potrazi za osam sati sna: Dani u kojima se s putovanja vraćamo iscrpljeni postaju prošlost

Kako je došlo do toga da odlazimo na putovanje samo kako bismo se naspavali

Magda Dežđek

28.07.2024.

Getty Images / Unsplash

Kada ste se posljednji put dobro naspavali? Ako ste se na ovo pitanje samo slatko nasmijali, vjerojatno se slažete s tvrdnjom da je kvalitetan san postao luksuz. Zahtjevi modernog života, sveprisutnost ekrana i stalna stimulacija doveli su do toga da žudimo za dubokim i umirujućim snom. Nije stoga čudno što su se razlozi zašto pakiramo kofere radikalno promijenili. Dok su nekadašnja putovanja značila istraživanje novih odredišta s itinererima koji lišavaju sna, suvremeni putnici radije biraju vrstu jastuka nego klub u kojem će plesati.

Čak 71 posto Hrvata ima neki problem sa spavanjem, pokazala je anketa provedena među tisuću ljudi, a domaći stručnjaci navode da od neke vrste nesanice pati oko 26 posto populacije, mahom žena. Brojke u svijetu nisu ništa bolje pa ne čudi što među kronično neispavanom populacijom turizam spavanja ili sleepcation postaje sve popularniji.

Ljudi putuju kako bi usporili ritam i spavali, a to im omogućuju hoteli i sleep retreati koji podižu umjetnost spavanja na potpuno novu razinu. Luksuzni hoteli, u kojima cijene noćenja iznose od 300 do 2500 eura, ne nude samo spokojno uređenu sobu s udobnim krevetom. Gostima su na raspolaganju vrhunski proizvodi koji osiguravaju neometan san, uključujući filtere za zrak, različite vrste jastuka i prilagodljivi madrac te noćne ormariće s knjigama, umirujućim čajevima i uređajima za praćenje sna. U nekim hotelima dostupni su i joga, meditacija, refleksologija, masaža te slične umirujuće aktivnosti. Za osobe s dijagnosticiranim problemima spavanja, poput apneje, nesanice ili sindroma nemirnih nogu, osmišljani su višednevni ili višetjedni sleep retreati. U tim se wellness utočištima, pod vodstvom stručnjaka, može utvrditi temeljni uzrok poteškoća sa spavanjem. Pritom se ispituje sve, od prepreka spavanju do testiranja koliko je dubok vaš san, a eksperti za san mogu predložiti tretmane kojima ćete riješiti probleme sa spavanjem.

Getty Images / Unsplash 

Promjena kolektivne svijesti

Procjenjuje se da će tržište turizma za spavanje porasti za gotovo 8 posto, odnosno vrijednost će mu porasti više od 400 milijardi dolara između 2023. i 2028., pokazuje analiza HTF Market Intelligencea. Postavlja se pitanje zašto je spavanje odjednom postalo ključni fokus u industriji putovanja? “Prošli su dani kada ste se kući s putovanja vraćali iscrpljeni”, izjavila je Rebecca Robbins, ekspertica za san i koautorica knjige “Sleep for Success!”. “Nastala je seizmička promjena u našoj kolektivnoj svijesti pa su ljudima prioritet postali wellness i blagostanje”, dodala je američka stručnjakinja objašnjavajući da ideja o restorativnom putovanju, na kojem se mogu naučiti i isprobati nove stvari te se fizički i mentalno odmoriti, postaje sve primamljivija.

Mogu li takva kratkoročna putovanja dugoročno blagotvorno utjecati na san? Ponekad se lakše posvetimo sebi kada se maknemo od kuće, iz poznatog okruženja, stoga putovanje s fokusom na vašu dobrobit može pomoći u oslobađanju od stresa. Ako to možete učiniti u krevetu koji je udobniji od onoga kod kuće, u mirnom i luksuznom okruženju, zašto ne? Spavanje je jedan od ključnih stupova zdravlja pa odvojiti vrijeme za sebe i identificiranje problema sa spavanjem svakako zavrjeđuje postati vaš prioritet.

Razumijevanje bioritma

No u potrazi za osam sati sna ne trebate nužno otputovati. Utočište u kojem ćete regulirati svoj cirkadijalni ritam možete stvoriti kod kuće. Temeljno je načelo da treba uskladiti obrasce spavanja s vašim biološkim ritmom spavanja i budnosti. Prije spavanja radite nešto opuštajuće, ali ne mentalno ili emocionalno stimulirajuće, a tijekom prvog sata nakon buđenja izložite se sunčevoj svjetlosti. Ovo možda zvuči kao bazični savjeti, ali su ujedno i jedni od najučinkovitijih. Ipak, za mnoge nema boljeg vremena za spavanje nego na odmoru. Ako ste među njima, pridružite se grupi putnika koja traga za osam sati sna.

Getty Images / Unsplash