14 namirnica koje ubrzavaju starenje kože: Nakon 50. godine određena hrana samo produbljuje bore

Lijepa koža počinje iznutra, a 14 namirnica uzrokuju bore nakon 50. godine pa ih je važno jesti što rjeđe

Olivie Strauss / Unsplash

Starenje je neizbježan proces i ne treba mu se odupirati, nego ga prigrliti i uživati u njemu. Ipak, starjeti treba graciozno, a to ne znači da ne biste trebali poduzimati nikakve korake kako biste izgledali i osjećali se najbolje. Ako se osjećate apsolutno dobro u vlastitoj koži i ne želite obraćati pažnju na znakove starenja, onda vas možda ne zabrinjava hrana koja ubrzava stvaranje bora i bora. I to je sasvim u redu. No, u redu je i ako želite odgoditi vrijeme, pa neka vaša prehrana bude bogata proteinima, vitaminima i mineralima, tako ćete produžiti mladost kože i sebe.

Ako jedete previše namirnica s ovog popisa, stručnjaci kažu da se to može vidjeti na vašoj koži. Nije da nikada ne biste trebali jesti hranu s popisa – ali umjerenost je ključna. Neke biste trebali svesti na minimum, a izbor bi trebao biti baziran na povrću, cjelovitim žitaricama, voću i proteinima.

Ovih 14 namirnica morate jesti umjereno.

1. Bijeli kruh

Bijeli kruh sadrži šećere koji mogu uzrokovati glikaciju, koja zatim uzrokuje gubitak elastičnosti i kolagena, što dovodi do opuštenosti i finih bora.

2. Žitarice

Većina kupovnih žitarica za doručak nije toliko zdrava, a neke mogu imati jednako šećera kao peciva. Oni dovode do glikacije i razgradnje kolagena u vašoj koži. Bolja opcija bile bi zobene pahuljice ili nezaslađene cjelovite žitarice poput ječma.

3. Margarin

Transmasti koje se nalaze u margarinu mogu isušiti vašu kožu, što povećava pojavu finih linija i bora. Umjesto margarina stavite maslac ili - još bolje - maslinovo ulje.

4. Peciva za doručak

Iako su peciva za doručak tradicija u mnogim krajevima, početak dana s ovako visokim udjelom šećera doprinosi razgradnji kolagena.

5. Čips

Gdje ima slane hrane, poput čipsa, ima soli, a kada ima soli ima i natrija. Gdje ima natrija – pogađate – koža je suha. Suha koža može učiniti pukotine na vašoj teksturi, poput sitnih bora, vidljivijima.

6. Pomfrit

Poput čipsa, pomfrit je slana poslastica koju biste trebali izbjegavati zbog visokog udjela soli.

7. Hot dog

Hrenovke su prerađeno meso koje sadrži natrij i natrijeve nitrate, što može dovesti do upale kože, a upala može zadržati tekućinu, čineći kožu natečenom, crvenom i oštećujući kolagen i elastin, što dovodi do bora.

8. Slanina

Slanina također sadrži velike količine natrija i natrijeva nitrata.

9. Alkohol

Koktel s vremena na vrijeme je lijepa poslastica, ali ako pijete alkohol svaki dan, mogli biste naškoditi svom zdravlju i koži. Alkohol isušuje kožu i uzrokuje upalu koja dovodi do uništavanja kolagena i elastina. Kada slavite uz šampanjac, svakako pijte vodu kako biste održali razinu hidratacije.

10. Hamburger

Ne morate se u potpunosti odreći hamburgera ako ih volite, ali pokušajte zamijeniti masno meso koje može izazvati upalu boljim izborom poput puretine i peradi.

11. Topljeni sir i mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu izazvati pustoš na koži mnogih - uzrokuju iritacije, akne i upale. Ako ste skloni neugodnim kožnim nuspojavama mliječnih proizvoda, prijeđite na mliječne alternative poput onih od zobi, badema i soje.

12. Instant rezanci

Živimo u svijetu punom prerađene hrane, a instant rezanci su puni soli i masti koje ne pogoduju našoj koži.

13. Majoneza

Majoneza uzrokuje upalu koja može pogoršati stanja kože poput ekcema, psorijaze i akni. Pokušajte zamijeniti majonezu humusom bogatim proteinima na sljedećem sendviču.

14. Gazirana pića

Gazirani sokovi imaju nevjerojatno visok udio šećera te uzrokuju glikaciju i upalu. Voda je najbolji prijatelj vaše kože. Iscijedite limun i naranču u ako vam je potrebno da ovaj napitak bude ukusniji.

Izvor: Sensa.mondo.rs