Ne možete se riješiti viška trbušne masti? Razlozi mogu biti hormonalne prirode, a evo na što obratiti pozornost

Kako hormonalne promjene nakon 40. godine otežavaju gubitak masnog tkiva, posebice na području trbuha, pravilna prehrana, tjelovježba i upravljanje stresom mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine

Shutterstock

Mnoge žene primjećuju da gubitak masti, osobito na području trbuha, postaje sve teži kako ulaze u srednje godine. Ova pojava nije samo rezultat promjena u prehrani ili razine aktivnosti, već je velikim dijelom povezana s hormonalnim promjenama koje dolaze s godinama, posebice nakon 40. godine. Hormoni poput estrogena, inzulina, kortizola i hormona štitnjače igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i raspodjeli masnog tkiva. Razumijevanje kako oni utječu na tijelo može pomoći u pronalaženju učinkovitih strategija za održavanje zdrave tjelesne težine.

Jedan od glavnih faktora koji utječe na nakupljanje masnog tkiva na trbuhu kod žena je pad razine estrogena. Estrogen je hormon koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspodjele masnoća. Tijekom plodnih godina, estrogen potiče nakupljanje masnoća na bedrima i bokovima, što je prirodan mehanizam za pripremu tijela za trudnoću. Međutim, kako se razina estrogena smanjuje tijekom menopauze i perimenopauze, tijelo se sklonije nakupljanju masti u području trbuha. Ova promjena u distribuciji masnoća nije samo estetska; visceralna masnoća koja se taloži oko organa povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Još jedan ključni hormon u kontroli tjelesne težine je inzulin, koji regulira razinu šećera u krvi. S godinama, posebno ako je prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima i šećerima, tijelo može razviti otpornost na inzulin. To znači da stanice ne reagiraju na inzulin učinkovito, što uzrokuje porast šećera u krvi i potiče tijelo da skladišti masnoće, posebno na trbuhu. Inzulin je također povezan s povećanim apetitom i žudnjom za visokokaloričnom hranom, što dodatno otežava kontrolu tjelesne težine.

Kortizol, poznat kao hormon stresa, također igra veliku ulogu u nakupljanju masnoća na trbuhu. Dugotrajni stres potiče lučenje kortizola, što može potaknuti skladištenje masnoća u predjelu trbuha. Kortizol također može izazvati žudnju za masnom, slanom i slatkom hranom, čime se dodatno povećava unos kalorija i posljedično nakupljanje masnog tkiva. Upravljanje stresom stoga postaje ključni faktor u očuvanju zdrave tjelesne težine nakon 40. godine.

Hormoni štitnjače reguliraju brzinu metabolizma. S godinama može doći do usporavanja funkcije štitnjače, što znači da tijelo sagorijeva manje kalorija u mirovanju. Kada je metabolizam usporen, čak i uz uravnoteženu prehranu i tjelovježbu, može biti teško smršaviti ili održati postojeću težinu.

Uspostavljanje hormonalne ravnoteže ključno je za smanjenje trbušne masnoće. Kako bi se podržala hormonalna ravnoteža, važno je pratiti prehranu koja uključuje povećan unos vlakana kroz povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke. Zdrave masti, poput onih u avokadu, orašastim plodovima, maslinovom ulju i masnoj ribi, pomažu smanjiti upalne procese u tijelu. Također, preporučuje se izbjegavanje rafiniranih šećera i prerađene hrane koje mogu izazvati skokove u razini inzulina i kortizola. Redovita tjelovježba igra ključnu ulogu u regulaciji hormona, a aktivnosti poput kardio vježbi i treninga snage doprinose sagorijevanju kalorija i povećanju mišićne mase, što ubrzava metabolizam.

Uz to, upravljanje stresom od suštinske je važnosti za postizanje ravnoteže. Tehnike opuštanja, poput meditacije, joge i dubokog disanja, mogu značajno smanjiti razinu stresa i kortizola, dok kvalitetan san osigurava obnovu tijela i održavanje ravnoteže hormona. Preporučuje se osigurati 7 do 9 sati sna svake noći, uz stvaranje povoljnog okruženja za spavanje, dok je redovita hidratacija također ključna za metabolizam. Pratite vlastito zdravlje i hormonalne promjene kroz konzultacije s liječnikom, jer bi praćenje razine hormona moglo pomoći u rješavanju nejasnoća i pružiti vam podršku u održavanju zdrave tjelesne težine. Uvođenjem ovih promjena možete poboljšati svoje zdravlje, podržati hormonalnu ravnotežu i smanjiti trbušno salo.