Bez dobro temelja ništa trajno se ne može izgraditi

Temelj za duboku psihološku i duhovnu promjenu postavlja se u našoj svijesti, našem osjećaju postojanja bez ikakvih obilježja i karakteristika i tek je na takvom temelju moguća bilo koja druga promjena.

Zastanimo na trenutak ovdje. Riječi „temelj“ i „svijest“ mnogi previđaju čitajući, a doista su ključne. Bez temelja se ništa ne može izgraditi, a sebe – te time i svoj život – ne možemo promijeniti bez svjesnosti procesa koji djeluju unutar nas a da to i ne znamo. Mnogi su spominjali koliko podsvijest utječe na život pojedinca pa nećemo dalje o tome.

Stvarnost nam kao zrcalo vraća refleksiju vlastite svijesti i koncepta koji imamo o sebi, sveg onog u što vjerujemo da jesmo i na što pristajemo kao svoju istinu – ovo je univerzalni Zakon u koji se možemo svakodnevno uvjeriti. Koliko su puta stvari krenule krivo kada niste bili prisutni i obratno? Kada si ti trezven šef samome sebi, tada cijela tvrtka (i šire) funkcionira dobro.

Tehnike opisane u knjizi uče nas kako taj Zakon i primijeniti, a s obzirom da ulaze u duboke psihološke strukture čitatelja, one nisu kratkotrajnog učinka (za razliku od mnogih naslova koji se bave sličnom tematikom.

Autor knjige, Neville Goddard na vrlo jednostavan način poučava kako upotrijebiti vlastitu imaginaciju za osobnu preobrazbu i promjenu stvarnosti u kojoj živimo, naglašavajući da imaginacija nije uzaludno sanjarenje, već budno i kontrolirano stanje svijesti koje obuhvaća sve naše misli, osjećaje i duboka uvjerenja koja držimo o sebi, drugima i životu. Pored toga, autor se referira na stihove iz Biblije i otkriva nam ključeve za njezino psihološko i duhovno tumačenje s kakvim se možda još niste susreli.

Ti ključevi otvaraju jednu beskrajnu riznicu simbola kao uputa za transformaciju i potvrđuju da Biblija nije tek povijesni zapis, već simbolička priča o čovjeku, priča o potencijalu promjene koji svatko od nas nosi u sebi. Taj potencijal je kao sjeme koje samo čeka da bude posađeno, a Moć svjesnosti ima za cilj napraviti plodno tlo.

Ova nas knjiga – koja u knjižare stiže krajem veljače – podsjeća da je sve što doživljavamo u svom životu rezultat vlastita stanja svijesti i svaki će joj se iskreni tragatelj često vraćati kao korisnom priručniku na putu osobne i duhovne preobrazbe. (Budilnik izdavaštvo, 79,00 kn)