Za početak, ona proizvodi dva hormona koji imaju važnu ulogu u regulaciji tjelesnih funkcija – utječu na energiju, metabolizam, regulaciju tjelesne temperature, kontrolu rasta i razvoja te čuvaju zdravlje srca, mozga, spolnih organa, mišića i živčanog sustava.

Zašto dolazi do narušenog rada štitnjače?

Različiti čimbenici mogu dovesti do njezina narušena rada, a neki od njih su prekomjerni stres koji je danas gotovo neizbježan, nedovoljno aktivnosti, nedovoljan unos joda putem prehrane, pušenje i genetski faktori. Također, sve više istraživanja upućuje i na autoimune bolesti kojima još nije potvrđen uzrok.

Kao što je vidljivo, ova malena žlijezda može imati ogroman utjecaj na vaše zdravlje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Pitate se kako joj pomoći u radu?

Često uopće nismo svjesni toga da je funkcija štitnjače narušena. O tome govore i podaci koji kažu kako 60% ljudi ne zna u kakvom je stanju funkcija njihove štitnjače. Simptomi narušene funkcije štitnjače obično su dosta općeniti i raznoliki, stoga često prolaze neprimijećeno. A često jednostavno mislimo da smo pod stresom ili da je užurbani način života kriv za naše stanje.

Kako prepoznati narušeni rad štitnjače?

Budući da simptomi često variraju i ovise o osobi, ponekad je teško prepoznati simptome i povezati ih sa štitnjačom.

U raznim kombinacijama mogu se pojaviti umor, anksioznost, slabost mišića, osjetljivost na hladnoću, promjene u težini i apetitu, suha koža i kosa, lomljivi nokti, zaboravljivost, konstipacija, povećana štitnjača te poremećaji menstrualnog ciklusa.

zdravlje štitnjače.jpg
Shutterstock 

Što učiniti kod narušenog rada štitnjače?

Za početak, posjetite liječnika koji će vas uputiti na obavljanje potrebnih pretraga.

Promijenite prehrambene navike jer prehrana može igrati važnu ulogu u održavanju pravilne funkcije štitnjače. Posebno, obratite pažnju na unos hrane bogate cinkom i selenom koji su važni za zdravlje štitnjače.

Imajte na umu da je tlo danas siromašno selenom, a iz njega rastu isto takve biljke koje na kraju unosimo u organizam, a možda ne mogu zadovoljiti naše dnevne potrebe za selenom.

Također, neku hranu, poput one prerađene, hrane s puno šećera ili s visokim udjelom glutena bilo bi dobro smanjiti ili čak izbjegavati jer mogu utjecati na pravilan rad štitnjače.

Prehrana za zdravu štitnjaču

Kod problema sa štitnjačom posebnu pozornost treba obratiti na prehranu, odnosno težiti što pravilnijoj i kvalitetnijoj prehrani.

Pokušajte svaki dan organizmu osigurati raznovrsne i uravnotežene obroke. Osim toga, ne zaboravite i na vodu i na dovoljno hidratacije.

Bilo bi dobro povećati unos važnih nutrijenata kao što su selen i cink. Selen je važan mineral koji doprinosi normalnoj funkciji štitnjače dok cink na različite načine sudjeluje u radu štitnjače, a također doprinosi i zaštiti stanica od oksidativnog stresa što je važno za očuvanje njezina zdravlja.

Selen ćete pronaći u svim oblicima mesa, ribi i jajima, u jetri, špinatu i brazilskim oraščićima, dok ćete najveće koncentracije cinka pronaći u plodovima mora poput školjki, rakova i jastoga, zatim u crnom grahu, slanutku i leći.

Kako stres utječe na zdravlje štitnjače?

zdravlje štitnjače.jpg
Shutterstock 

Kod problema sa štitnjačom često se navodi i stres kao okidač. Ako ste tijekom dužeg razdoblja bili izloženi stresnim situacijama, to bi moglo potaknuti i određene promjene u organizmu pa tako i hormonsku neravnotežu.

Stres može ostaviti određene fiziološke promjene po organizam poput umora, promjena u apetitu i tegoba sa spavanjem. Sve to može dovesti i do burn outa što znači da u ovoj fazi već valja potražiti pomoć kako se lakše nositi sa stresom.

Preporučuje se slijediti zdrav način života uz umjerenu tjelovježbu jer ona može pomoći u gubitku tjelesne težine i poboljšati raspoloženje, što također može biti korisno i za zdravlje štitnjače. Što više vremena provodite u prirodi, pokušajte izbjegavati stres i opuštajte se u društvu osoba koje mame osmijeh na vaše lice.

Također, obratite pozornost na spavanje. Uz pravilnu higijenu spavanja, vaše tijelo će pravilnije i bolje funkcionirati što će svakako pomoći u stresnim okolnostima.

Pokušajte naučiti kako se nositi sa stresom, a ako to ne možete učiniti sami, potražite pomoć psihoterapeuta ili psihologa. Uz njihovu pomoć lakše ćete se suočiti sa stresnim situacijama, naučiti neke nove tehnike i primijeniti određene alate koji će vas vratiti na pravi put.

Mio-inozitol u radu štitnjače

Također, spoj koji ima važnu ulogu u radu štitnjače je i mio-inozitol, a njegova uloga u tijelu je višestruka. Mio-inozitol ima važnu ulogu u proizvodnji hormona štitnjače koji su od velikog značaja za regulaciju metabolizma i ravnotežu organizma.

Prirodno je prisutan u organizmu i nalazi se u gotovo svim stanicama u tijelu pa tako i u stanicama štitnjače gdje sudjeluje u prijenosu joda važnog za funkciju štitnjače.

Sve više dokaza upućuje na to da neodgovarajuća razina mio-inozitola u tijelu može dovesti do promjena u funkciji štitnjače te da osobe s narušenom funkcijom štitnjače imaju veću potrebu za mio-inozitolom.

Kako pomoći zdravlju štitnjače svaki dan

novosytol-thyro-nova.jpg
promo 

Uz nekoliko jednostavnih i lako primjenjivih savjeta možete pomoći svojoj štitnjači u postizanju ravnoteže. Svakodnevno brinite o svom zdravlju jer jedino tako na njega možete utjecati dugoročno.

Pokušajte svaki dan izdvojiti vrijeme koje će biti samo za vas. Bez obzira radi li se samo o pola sata ili više, radite tada ono što volite i pobrinite se da to vrijeme bude samo vaše.

U svoju svakodnevicu uključite pozitivne ljude koji će dobro utjecati na vaše raspoloženje i neće u vama prouzročiti dodatan stres. Stres izbjegavajte u širokom luku i naučite reći “ne” situacijama i osobama koji u vama mogu prouzročiti loše osjećaje.