U istarskom Žminju se u petak 3. srpnja u 17.30 sati otvara Istarski festival pašte na koji su pozvani svi ljubitelji tjestenine različitih oblika i okusa, turisti i znatiželjnici. U petak do ponoći, i ponovno u subotu od 18 sati do dva sata iza ponoći, gosti festivala će moći uživati u bogatom programu festivala kojem je i ove godine namjera istaknuti zasluženo mjesto pašte u istarskoj gastronomiji. Njezinom promocijom i održavanjem nastoji se sačuvati i njegovati lokalna tradicija te potaknuti zaštita, vrednovanje autohtonih, izvornih tjestenina, ali i poticati, podržati lokalne proizvođače tjestenina u ustrajnosti i kreativnosti u njihovom poslu te novim proizvodima toga tipa.

Na festivalu planiraju predstaviti  nekoliko novih, kao i tradicionalne recepture za pripremu tijesta od kojih se radi pašta, kao i mnogobrojne umake s kojima se pašta rado sljubljuje. Tijekom manifestacije u promociju autohtone istarske pašte će se uključiti i lokalni ugostiteljski objekti, koji će narednih dana, sve do festivala, nuditi prigodne menije po povoljnim cijenama.

U nedjelju 5. srpnja u 20 sati na rivi u Fažani održat će se pak natjecanje u kuhanju tradicionalnog istarskog jela, “maneštre”, dok će predstavljeni biti i stari zanati vezani uz istarsku kuhinju. Kuhat će se, između ostalog, maneštra od slanca, s kukuruzom, lećom, farom, koromačem, pašta-fažol, jota i mnoge druge. Na popratnom će sajmu biti moguće kupiti i probati istarska maslinova ulja, sir, pršut, vina i rakije, tartufe, med, istarske kolače. Posjetitelji će imati priliku vidjeti i način na koji su se nekad pravili fuži, pljukanci i ostale istarske pašte, kako je nastajao kruh, ali i, primjerice, kako se nekad prao i peglao veš.