PLODOVI ZABORAVLJENE VOĆKE ODLIČNI SU ZA IMUNITET I DETOKS: Vjeruje se i da njeno stablo štiti dom od negativne energije

Kad su potpuno zrele i meke, mušmule su slatke i kremaste poput najfinije poslastice. No treba uhvatiti pravi trenutak jer već za dan-dva može biti prekasno

Shutterstock

Mušmula je jedna od "zaboravljenih" voćaka. Glavni je razlog vjerojatno to što ih je teško plasirati na tržište jer su osjetljive kad su zrele te se vrlo brzo, za dan-dva, počnu kvariti. A moraju biti potpuno zrele da bi se uživalo u njihovu okusu, zbog kojega ih nazivaju i divljim kruškicama.

Plodovi su zreli kad potamne i postanu meki (tekstura im je poput pečenih jabuka), a iznutra su smeđi (nezrele su mušmule tvrde, iznutra svijetle, te su trpke). Mušmule dozrijevaju u listopadu i studenome, nakon prvih mrazova. Najukusnije su kad ih se jede potpuno zrele i meke, netom ubrane sa stabla, no može ih se pobrati i malo ranije, pa držati u sanducima na suhom i zračnom mjestu dok potpuno ne dozore. U plodu su velike sjemenke, ali sve je ostalo, uključujući kožicu, jestivo.

Mušmule su bogate vitaminom A i C te štite od gripe, upale grla i tegoba gornjih dišnih putova, a vitamini B-skupine (osobito su bogate vitaminima B1 i B2) umiruju živčani sustav. Mogu umanjiti reumatske bolove kao i probavne probleme te pospješiti detoksikaciju organizma. Od minerala sadrže željezo, kalcij, magnezij i kalij, koji podupiru imunološki sustav.

Podrijetlom iz jugozapadne Azije, a kultivirane otprilike u 2. st. pr. Kr., mušmule rode već prvu godinu nakon sadnje. Zato ako imate gdje, mušmulu posadite sada i već dogodine brat ćete njene malene slatke sočne plodove. Biljka može podnijeti temperature do minus 20 te je jedna od najmanje zahtjevnih voćaka. Osim toga, stabalce mušmule vrlo je dekorativno i ukrasit će vam vrt. Cvate u kasno proljeće, pa izbjegne proljetne mrazove, a njeni lijepi bijeli cvjetovi privlače pčele. Drvce je lijepo i ujesen, kad njegovi listovi poprime zlaćane tonove, a atraktivno je i nakon opadanja listova jer na granama ostanu plodovi. Ovo stablo elegantne zavijene siluete u francuskom folkloru ima čarobna svojstva te se vjeruje kako može zaštititi dom od vještica i čarobnjaka.

Shutterstock 

Krema od mušmula

Sastojci

1 kg mušmula
250 g sirovoga smeđeg šećera
1 mahuna vanilije


Priprema

Proberite mušmule i uklonite one koje su pocrnjele (jer su iznutra trule). Stavite ih u lonac i prelijte litrom vode. Mahunu vanilije vrlo oštrim nožem uzdužno zarežite pa tupom stranom noža ostružite sjemenke. Sve stavite u lonac s mušmulama i vodom. Poklopite i stavite na vatru pa kuhajte 20-ak minuta. Izvadite mahunu vanilije. Prokuhano voće zgnječite gnječilicom za krumpir ili propasirajte te uklonite sjemenke mušmule; dobit ćete oko 700-800 g pulpe s tekućinom od kuhanja. Mješavinu ulijte u lonac, vratite mahunu vanilije (prerežite je po dužini na dva komada) i dodajte šećer te stavite na laganu vatru. Kuhajte 15 minuta često miješajući jer se vrlo lako zalijepi za dno lonca. Vruću mješavinu ulijte u sterilizirane staklenke (ovom količinom napunit ćete dvije manje staklenke; u svaku stavite po komadić mahune vanilije).