Poznati liječnik ovaj doručak jede baš svaki dan: Pogoduje zdravlju crijeva i spriječava nastanak upala

Slavni liječnik Tim Spector baš nikada ne preskače ovaj brzo i jednostavan doručak

Monika Grabkowska / Unsplash

Svi već vrlo dobro znamo kako je upravo doručak najvažniji obrok u danu, ali još je bitnije od kojih se namirnica sastoji. Poznati liječnik i profesor genetske epidemiologije na King's Collegeu u Londonu Tim Spector otkrio je svoj omiljeni doručak koji se brzo i jednostavno priprema, piše Daily Record.

Kada ga pitaju što najčešće jede, zdravstveni guru kaže da voli različite namirnice i isprobavati nove okuse. Međutim, njegov prvi obrok u danu obično ostaje isti, a sastoji se od jogurta, kefira, sjemenki, orašastih plodova i voća. Ovaj obrok odličan je za zdravlje crijeva, a sprječava pojavu upala i pomaže u regulaciji skokova inzulina u tijelu.

Ovo su neki od razloga zašto je ova kombinacija namirnica za doručak odlična za zdravlje.

  • Probiotici iz jogurta i kefira

Jogurt i kefir su bogati probioticima, korisnim bakterijama koje pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Probiotici mogu poboljšati probavu, ojačati imunitet i smanjiti upalne procese u tijelu.

  • Vitamini i antioksidansi iz bobičastog voća

Bobičasto voće kao što su borovnice, jagode, maline i ribizle bogato je vitaminima (posebno vitaminom C) i antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i upala. Takođe, antioksidansi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i srca.

  • Zdrave masti iz sjemenki

Sjemenke poput chia, lana, bundeve i suncokreta sadrže zdrave masti, uključujući omega-3 masne kiseline, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Pored toga, sjemenke su dobar izvor proteina i vlakana.

  • Vlakna za probavu

Ova kombinacija je bogata vlaknima iz bobičastog voća i sjemenki, što pomaže u održavanju zdrave probave i može doprinijeti osjećaju sitosti, što je korisno za kontrolu težine.

  • Balansiranje šećera u krvi

Proteini iz jogurta i kefira, zajedno s vlaknima iz voća i sjemenki, pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, sprječavajući nagle skokove i padove energije tokom dana.

  • Nutritivna raznolikost

Kombinacija različitih sastojaka pruža raznovrsne hranljive materije uključujući vitamine, minerale, proteine, zdrave masti i vlakna. Ovaj uravnotežen pristup daje tijelu sve što mu je potrebno za dobar početak dana.