Mladi luk nezaobilazan je sastojak uskrsne trpeze: Preporuča se jesti sirov, a donosi obilje blagodati za zdravlje srca

Mladi luk je manje agresivan za probavu i lakši za konzumaciju sirov, nego zreli, a evo koje sve nutritivne benefite donosi za naše zdravlje

Shutterrstock

Mladi luk sadrži mnogo antioksidansa i spojeva koji sadrže sumpor, a pruža podršku zdravlju srca, snižava razinu šećera u krvi i poboljšava zdravlja kostiju. Osim toga ima i vrlo malo kalorija, što znači da ga bez problema u dnevni jelovnik mogu uvrstiti i osobe na dijeti, piše Healthline.

Budući da je mladi luk jedan od glavnih sastojaka uskrsne trpeze, korisno je osvijestiti zdravstvene benefite koje nam ova namirnica donosi. 

1. Podrška imunitetu

Mladi luk sadrži vitamin C i fitonutrijente poput kvercetina koji djeluju kao antioksidansi i pomažu tijelu da se bori protiv infekcija i upala.

2. Zdravlje probave

Zahvaljujući prebiotičkim vlaknima (fruktanima), mladi luk može poticati rast dobrih crijevnih bakterija i time poboljšati probavu. Također, zbog manjeg sadržaja FODMAP spojeva od zrelog luka, često je lakši za probavu kod osjetljivih osoba.

3. Jačanje kostiju

Mladi luk sadrži vitamin K koji igra važnu ulogu u održavanju čvrstoće i gustoće kostiju te u zgrušavanju krvi. Uz to, i drugi biljni spojevi iz luka pomažu u očuvanju koštane mase, osobito kod starijih osoba.

4. Zdravlje srca i krvnih žila

Spojevi sa sumporom (poput tiosulfinata) u mladom luku mogu poboljšati cirkulaciju, smanjiti krvni tlak i pomoći u prevenciji krvnih ugrušaka. Također, kvercetin pomaže zdravlju srca.

5. Kontrola šećera u krvi

Studije pokazuju da konzumacija luka može snižavati razinu šećera u krvi, a i mladi luk ima te potencijalne učinke zahvaljujući sumpornim spojevima i antioksidansima.