Umjetne boje za uskrsna jaja prepune su aditiva i svakako nisu najzdraviji odabir za ukrašavanje pisanica. Srećom, danas su poznate brojne tehnike kojima se prirodnim putem mogu dobiti još ljepše i čarobnije pisanice - osobito ako preferirate rustikalni stil.
Posebno je zanimljiva tehnika ukrašavanja rižom. Ako vas zanima kako se pisanice mogu ukrasiti na taj način, pogledajte ovdje.
No, osim riže, moguće je postići različite nijanse pisanica koristeći prirodne materijale koje svi imamo u kuhinji. U nastavku donosimo popis najjednostavnijih i najzanimljivijih metoda.
1. Smeđa boja - ljuske luka ili crna kava
Napunite veliku posudu do 1/3 vodom i dodajte 2/3 ljuski luka. Kuhajte 10 minuta, a zatim dodajte malo soli. Za prirodni uzorak, omotajte listiće ili travke oko ljuske jaja, zatim ih stavite u najlonku i čvrsto zavežite. Uronite u ljuske luka i kuhajte još 10 minuta.
Za nježno smeđu nijansu, jaja kuhajte u otopini crne kave na laganoj vatri 15–20 minuta.
2. Ružičasta - cikla
Skuhajte jaja pa pripremite otopinu od naribane svježe cikle, malo soli i octa. Jaja ostavite u toj otopini nekoliko sati - idealno preko noći - za intenzivniju boju.
3. Plava - ljubičasti kupus
Iako zvuči neobično, plava boja dobiva se iz ljubičastog kupusa. Jaja skuhajte, a zatim potopite u otopinu vode, soli, octa i ribanog kupusa. Boja će biti intenzivnija što duže jaja ostanu u otopini.
4. Žuta - kurkuma
Kurkuma u prahu savršena je za dobivanje žute nijanse. Skuhana jaja stavite u mješavinu vode, octa, malo soli i nekoliko žlica kurkume te ostavite da odstoje nekoliko sati.
5. Crvena - sok od višnje
Ako nemate puno vremena, sok od višnje može biti brzo rješenje. Skuhana i ohlađena jaja stavite u sok na nekoliko sati. Ovisno o vremenu potapanja, dobit ćete nijanse od ružičaste do crvene.