MAJONEZA NIJE NEGATIVAC KAKVOM SE ČESTO PREDSTAVLJA: Ovo su njene dobrobiti (a imamo i recept)

Pravu istinu o majonezi, kao i jednostavan recept za ovaj često krivo shvaćen umak, donosi mag.nutr., aurikularni akupunkturolog Snježana Cenić Stojaković

Shutterstock

Čini se da svi imaju svoje mišljenje o majonezi. Neki ljudi je vole, neki ne vole, a neki se jednostavno ne mogu odlučiti. Međutim, uglavnom potrošači nisu ispravno informirani o njenom stvarnom utjecaju na zdravlje. Majoneza nije negativac kakvom se često predstavlja. Zapravo, to bi mogao biti samo jedan od najneshvaćenijih dodataka. Dakle, pogledajmo pobliže prednosti ovog kontroverznog namaza i vidimo zašto zaslužuje malo više poštovanja.

Prije svega, majonezu se često kritizira zbog visokog sadržaja kalorija, ali evo u čemu je stvar – sve je u kontroli porcija. Kao i kod svake druge hrane, umjerenost je ključna. Upotreba razumne količine majoneze u vašem obroku ili salati neće utjecati na broj na vagi a može donijeti razne benefite. Na primjer, ako pojedete 1 žlicu majoneze namiriti ćete oko 20-25% dnevne potrebe za vitaminom E (koja ovisi o dobi i spolu).

Ali što je s takozvanim "nezdravim" masnoćama u majonezi? Pa, evo zabavne činjenice: nisu sve masti jednake. Majoneza zapravo može biti dobar izvor "dobrih masnoća", ovisno koje se ulje koristi. Ulje je ključni sastojak majoneze, čini najmanje 55% ali češće i do 70% majoneze.

Ako koristimo maslinovo ili repičino ulje, tada je majoneza dobar izvor oleinske mononezasićene masti (koje sadrži oko 3/4), a koja se smatra zdravom za srce. Ove masti mogu pomoći u snižavanju razine lošeg LDL kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Dakle, u umjerenim količinama, uvjetno rečeno majoneza zapravo može biti korisna za zdravlje vašeg srca.

Dodavanje suncokretovog ulja u majonezu može biti jedan od načina kako bi se učinilo još zdravijim i nutritivno bogatijim. Suncokretovo ulje je bogato specifičnom vrstom vitamina E, alfa-tokoferolom, koji je najaktivniji oblik tog vitamina. Vitamin E je snažan antioksidans koji može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin E također može pomoći u održavanju zdrave kože, očiju i imunološkog sustava.

Dakle, korištenje suncokretovog ulja u majonezi može dodati dodatne zdravstvene dobrobiti, kao što su antioksidacijska svojstva i podrška imunološkom sustavu. Ako dodamo sojino ulje u majonezu, to također može imati brojne zdravstvene koristi. Sojino ulje bogato je ALA, alfa-linolenskom omega-3 masnom kiselinom. Omega - 3 masne kiseline su poznate po svojim protuupalnim svojstvima i igraju ključnu ulogu u zdravlju srca, mozga i očiju.

Unos omega - 3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, snižavanju razine lošeg kolesterola u krvi, poboljšanju funkcije mozga i očiju te smanjenju upalnih procesa u tijelu. ALA, alfa-linolenskom omega - 3 masnu kiselinu također sadrži i repičino ulje.

Svakako se  preporučuje korištenje hladno prešanog ulja kako bi se osigurala maksimalna količina nutritivno vrijednih komponenti. Međutim, pazite, jer hladno prešana ulja imaju specifičan i jak okus te mogu promijeniti okus majoneze da vam više ne bude toliko ukusna. Rafinirano ulje ima blaži okus pa možda da razmislite o kombinaciji rafiniranog i hladno prešanog.

I ne zaboravimo na svestranost majoneze u kuhinji. Nije samo za sendviče i salate – može se koristiti kao baza za preljeve i umake. Za razliku od drugih začina koji su krcati šećerom i umjetnim sastojcima, majoneza je relativno jednostavna kada je u pitanju popis sastojaka. Kada odaberete visokokvalitetne marke majoneze, vjerojatno ćete pronaći tek pregršt prirodnih sastojaka, poput jaja, ulja, octa i začina. Bez skrivenih šećera ili aditiva o kojima treba brinuti.

Čemu onda sva hajka na majonezu? Pa, sa sigurnošću se može reći da je nepravedno demonizirana tijekom godina, a s druge strane jako prerađeni umaci poput kečapa, prepuni šećerom često prolaze ispod radara. To samo pokazuje da dezinformacije i medijska pompa mogu dovesti do zabune i pogrešnih predodžbi o određenim namirnicama.

Na kraju, sve je u ravnoteži u vašoj prehrani. Umjerenost, raznolikost i kvaliteta ključni su čimbenici u održavanju plana zdrave prehrane. Dakle, sljedeći put kad vidite nekoga kako uživa u majonezi, nemojte biti brzi na osudi. Budite otvorenog uma i razmotrite sve potencijalne zdravstvene prednosti koje može ponuditi majoneza, Tko zna, možda upravo otkrijete novi omiljeni dodatak svojim jelima.

Evo i recepta za domaću majonezu: 

Pogledajte video upute na linku, a pripremiti trebate:

- 120 ml ulja (koje je potrebno zagrijati na 90 stupnjeva)
- 3 žumanjka
- malo soli (po želji)
- malo octa (po želji)
- mala žličica senfa (po želji)

U slast i jedite mi svjesno!

Izvor: sinerga.hr

Stručna recenzija: doc.dr.sc. Marko Obranović, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu